POSJETITE KURAN.BA
 
 

volfgang petric

A.A | Novi Horizonti br/str. 16

Valjda svjestan efikasnosti poslanika u oba parlamentarna doma i u paralelnim institucijama u Republici Srpskoj, gdje se zna potrošiti i tri mjeseca samo na usaglašavanju dnevnog reda, Visoki predstavnik je, još u trenutku dok su prebrojavani glasacki listici sa opcih izbora, donio paket zakona s ciljem jacanja državnih institucija, pokretanja privrede u BiH i osiguranja kontinuiranog priliva medunarodnih sredstava. Rijec je o Zakonu o državnom sudu, Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji i RS, spajanju penzijskih fondova u Sarajevu i Mostaru, te šest zakona na državnom nivou, kako bi se izvršilo uskladivanje sistema za standarizaciju, meteorologiju, mjesne jedinice i akreditiranja BiH, sa istim sistemima u Europskoj uniji i Zakonom o radu u srpskom entitetu. Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji i Republici Srpskoj penzije bi trebalo da se isplacuju na vrijeme. Najmanja penzija u Federaciji, koja se osigurava ovim zakonom, iznosi 117 KM mjesecno, a u RS 80 KM. Spajanjem penzijskih fondova u Sarajevu i Mostaru, kada se završe odgovarajuce finansijske kontrole, trebalo bi da smanji troškove penzijskog fonda Federacije i ukine postojanje nezakonitih paralelnih struktura. Donošenjem navedenih zakona Visoki predstavnik Volfgang Petric samo slijedi put tradicije svoja dva karizmaticna prethodnika Bilta i Vestendorpa, dok ce svrha novoizabrane politicke kreme koju su iznjedrili posljednji opci izbori i u narednom dvogodišnjem mandatu biti da u skupštinskim dvoranama, putem malih TV ekrana, uveseljava i zabavlja široke narodne mase.

KK Sloboda-Dita

Ostaje pravo cudo kako SDP nije instrumentalizirala sportski kolektiv KK Sloboda Dita iz Tuzle koji je sve svoje uspjehe ostvario na suverenom mandatnom podrucju onih sa kojima 'BiH može bolje'. To govorimo iz razloga što se njihovi najljuci protivnici nisu libili da uspjehe drugih kolektiva pripišu kao iskljucivo sopstvene zasluge, bilo da je rijec o aviomodelarima, šahistima ili pak odbojkašima – invalidima. Uz uvažavanje i respekt ostalih sportskih kolektiva u BiH, cini se da je Sloboda Dita ipak najbolji sportski 'proizvod' koji ova zemlja može ponuditi na evropskom sportskom tržištu. Sudeci prema onome što su naturalizovani Bosanac Tarel Kastl i ostatak ekipe uradili Galatasaraju i Makabiju u prepunoj i uzavreloj sportskoj dvorani Mejdan, bez ikakve sumnje zavreduje etiketiranje certifikatom o vrijednosti ISO 9001, ukoliko se standarizacija kvaliteta ne bi zadržala samo u privredi vec se proširila i na sportsko polje. Ne samo da su tokom košarkaške sezone dali do znanja ostalim suparnicima u A-1 ligi BiH da se mogu boriti samo za drugo i ostala mjesta, vec se iz Mejdana vracaju praznih šaka i ekipe iz samog evropskog košarkaškog vrha ciji najjeftiniji igrac košta koliko cjelokupni Slobodin igracki kadar sa pomocnim osobljem, prostorijama i inventarom. Ne postoji neka alhemicarska formula zbog koje Sloboda Dita razbija sve svoje protivnike, vec se radi samo o jednostavnoj fuziji mladosti, želje i truda sa više nego skromnom materijalnom potporom. I kako sada stvari stoje tuzlanski košarkaši postace naši najbolji ambasadori u svijetu. Mnogo efikasniji i ucinkovitiji od preskupog, glomaznog i prilicno inferiornog MVP osoblja širom bijelog svijeta.

Mirko Šarovic

Da je Visoki predstavnik manje oportun i da je uvažio izvještaj Medunarodne krizne grupe i apel Ricarda Holbruka za ukidanje SDS-a mogao je danas izbjeci komentarisanje nebuloznih i separatistickih težnji predsjednickog kandidata Srpske demokratske stranke koji je u intervju datom ruskom sedmicniku Vremja rekao da ce bosanski Srbi izaci na referendum ukoliko to bude omoguceno kosovskim Albancima. U nastavku intervjua Šarovic je dodao da to nece biti nimalo lahko jer on stoji iz 'sasvim drugih želja' nego što to nudi 'život u realnosti'. I umjesto da mu Visoki predstavnik pokaže crveni karton i pošalje ga u politicku prošlost kao i njegovog sunarodnjaka istovjetnih politickih pogleda iz Srpske radikalne stranke, Petric se samo zaustavio na demagoškim floskulama o poštivanju Dejtonskog sporazuma na koji su se obavezali svi sudionici opcih izbora. Eskiviranjem radikalnijih kazni i ociglednim liberalnim odnosom prema avanturistickim težnjama SDS-a i HDZ-a, Petric svjesno ili nesvjesno ohrabruje slicne antibosanske kampanje, držeci se, uglavnom, linije manjeg otpora. Ukoliko se Petric i dalje nastavi tako ponašati i neiskorištavati ovlasti koje su se sa svakom mirovnom konferencijom povecavale, i koncept postdejtonske BiH mogao bi se naci u raskoraku izmedu 'sasvim drugih želja' i 'života u realnosti'.

Vlada FBiH

U svakoj normalnoj državi, što BiH svakako nije, vlade na raznorazne nacine podsticu i stimulišu naucni rad. Jer su svjesni da se investiranje u 'pamet' višestruko vrati i isplati, te da omogucava i napredak same države. U Vladi FBiH ne misle tako. Dokaz: Nacrtom Federalnog budžeta za 2001. godinu za stavku nauka, u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, nije predvideno ni deset feninga. Ovaj podatak dovoljno ilustrira šta aktuelna vlast misli o napredovanju nauke i obrazovanja u našoj zemlji. Uzaludni ce biti protesti federalnog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta da se za sve cetiri stavke izdvoji ukupno 9 miliona KM. Koga je uostalom u Vladi FBiH briga za nekakve naucne radove, doktorske disertacije ili specijalisticka usavršavanja. Kakva bi to 'drskost' i 'bezobrazluk' bili preusmjeravati sredstva kada su vec povecani paušali, place i nadoknade za odvojeni život federalnih dužnosnika. Drugim rijecima, svima koji su toliko tvrdoglavi i ne žele odstupiti od svog naucnog angažmana nude se dvije mogucnosti. Prva: Dobro poraniti pred vrata americke ili austrijske ambasade i na vrijeme izganjati vizu. Druga: Konkurisati na 'Humanoj TV' u konkurenciji ostale siromašne i bolesne bh populacije gdje ce novinarski dvojac Bacvic-Maric vjerovatno uspjeti da animiraju prilicno humani TV auditorij iz zemlje i dijaspore recenicom tipa: Vašim skromnim prilogom pomoci cete N.N. da privede kraju svoj naucni rad i vjerovatno odbrani doktorsku disertaciju. Sva novcana sredstva možete uplatiti na sljedeci broj žiro-racuna ...