POSJETITE KURAN.BA
 
 

dava ashaba

Šefik Kurdić | Novi Horizonti br/str. 17

Svi ashabi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, bili su casni, pošteni i pravedni. To je generacija koju je Allah Plemeniti u svojoj casnoj Knjizi pohvalio, naglasivši: Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se cine dobra djela, a od nevaljalih odvracate, i u Allaha vjerujete! Iako se ovaj ajet odnosi na cijeli ummet Muhammeda,s.a.v.s, i na svako vrijeme, ipak, Ibn Kesir, smatra da se njime posebno potcrtava prva generacija muslimana i njihovo vrijeme. Osim Kur'ana, to je potvrdeno i sunnetom i idžma'om.
Iako su svi ashabi casni, istinoljubivi i pošteni, ipak, islamski ucenjaci su i njih vrednovali shodno zaslugama. Tako ih Ibn Sa'd, npr. dijeli u pet a Hakim u dvanaest kategorija. Treci prelaze i taj broj. Buduci da je Hakimova klasifikacija najpoznatija, ovom prilikom cemo je i spomenuti:

1.- Prvi koji su prihvatili islam u Mekki, kao npr. prva cetverica halifa.
2.- Oni koji su prihvatili islam u Mekki prije nego su idolopoklonici sacinili dogovor u Gradskoj vijecnici/Daru-n-nedve.
3.- Oni koji su ucinili hidžru u Abesiniju.
4.- Ucesnici prvog sastanka na Akabi.
5.- Ucesnici drugog sastanka na Akabi.
6.- Muhadžiri koji su bili sa Poslanikom, s.a.v.s, u Kubbau prije nego što su ušli u Medinu.
7.- Ucesnici Bedra.
8.- Oni koji su hidžru ucinili izmedu bitke na Bedru i ugovora na Hudejbijji.
9.- Ashabi koji du dali prisegu/bej'at na Hudejbijji.
10.- Oni koji su hidžru ucinili u periodu izmedu ugovora na Hudejbijji i oslobadanja Mekke, kao što su bili Halid b. Velid i 'Amr b. el-'As, r.a.
11.- Oni koji su prešli na islam na dan oslobadanja Mekke.
12.- Djeca i maloljetnici koji su Vjerovjesnika, s.a.v.s., vidjeli prilikom oslobadanja Mekke i na Oproštajnom hadžu.


Allahov Poslanik, s.a.v.s, u hadisu koji prenosi Abdurrahman b. Avf, r.a, izdvojio je desetericu ashaba, obecavši im Džennet, pa su to, po mnogima, ujedno i najvredniji ashabi. U tom hadisu Vjerovjesnik, s.a.v.s, je spomenuo sljedecu desetericu: Ebu Bekr es-Siddik, Omer b. el-Hattab, Osman b. Affan, Ali b. ebi Talib, Talha b. Ubejdillah, Ez-Zubejr b. el-Avvam, Se'id b. Zejd, Ebu Ubejde b. el-Džerrah, Sa'd b. ebi Vekkas i Abdurrahman b. Avf.
Inace, najvredniji ashabi, cak, najvrednija stvorenja, nakon Allahovog Poslanika, s.a.v.s, kako istice Ibn Kesir, su: Ebu Bekr, Omer, Osman i Alija, r.a. To je stav i muhadžira i ensarija.
Da'vetski angažman ashaba bio je paradigmatican svim generacijama koje su dolazile nakon njih. Ništa ih nije moglo sprijeciti da Allahovu rijec dostave drugima. Nije onda cudo kakvo im je mjesto Allah dao, kao što tvrdi Poslanik islama, s.a.v.s, u jednoj predaji: Doista je Allah – izuzevši poslanike – dao prednost mojim ashabima nad ostalim ljudima!
Ashabi su sve svoje mogucnosti i potencijale upotrijebili da bi dostavili i afirmirali istinu. Na tom putu su žrtvovali sve: i imetak, i život, i vrijeme... To je, uistinu, jedinstvena generacija u povijesti ljudskog roda, koja se sa takvom snagom, pregalaštvom i savješcu, nije ponovila. Nije, onda, ni cudo što su napravili takav uspjeh o kojem drugi mogu samo sanjati!
Da'va hulefai-r-rašidina

Prva cetverica halifa su svoj casni zadatak vodenja islamske države i nesebicnog zalaganja na prezentiranju islama i njegovih ideja, sprovodili svega 30 godina, od 10. do 40. god. po Hidžri, upravo onako kako je najavio Allahov Poslanik, s.a.v.s, u predaji koju prenosi Sefine, r.a, a koja glasi: Hilafet ce trajati trideset godina, a onda ce nastati monarhija!
U drugoj predaji koju prenosi Ubejde b. el-Džerrah, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, je rekao: Vaša vjera je pocela poslanstvom i milošcu, nastavice se hilafetom i milošcu a onda ce nastupiti monarhija i despotizam!
Iako je period vladavine hulefai-r-rašidina bio relativno kratak, ipak je on obilovao izuzetnim da'vetskim pokretom koji je obilježio to razdoblje. Misionarski angažman, posebno u vrijeme prve trojice halifa, bio je od neprocjenjivog znacaja za da'vu u cjelini.
U to vrijeme zastava islama zavihorila se u mnogim novim podrucjima, da bi taj zalet, donekle, bio zaustavljen za vrijeme hilafeta Alije b. ebi Taliba, r.a, zbog poznatih unutrašnjih razmimoilaženja i sukoba medu muslimanima.

Vrijeme Ebu Bekra, r.a.

Ebu Bekr b. ebi Kuhafe es-Siddik, r.a, iako je predvodio islamsku državu samo dvije godine i tri mjeseca, napravio je izuzetan podvig na politickom, vojnom, ekonomskom, socijalnom ali još veci na da'vetskom planu! On je svojom hrabrošcu i pronicljivošcu savladao odmetnike, sredio racune sa onima koji su odustali placati zekjat i spremio vojsku na celu sa Usame b. Zejdom, r.a, kojom prilikom je proširio ideju islama u nove krajeve i podrucja. Cilj usmjeravanja boraca u razlicita podrucja bio je jasan: da'vetsko djelovanje i dominacija Allahove rijeci na Zemlji!
On upucuje najveceg vojnog stratega svih vremena, cuvenog Halid b. Velida, r.a, u Irak, sa tim casnim ciljem i zadatkom. Halid, r.a. je tom prilikom pozvao u islam Hurmuza, jednog od vojskovoda Iraka, koji je odbio primiti vjeru ili placati džizju, pa je došlo do sukoba u kojem je Hurmuz poginuo a njegova vojska ubjedljivo poražena u predjelu današnjeg Kuvajta, pa se islam, nakon toga, proširio istocno na Iran i sjeverno na Irak.

Halid b. Velid, r.a, ne miruje ni jednog trenutka u svom da'vetskom pohodu. On ostavlja Musenna b. el-Harisa, r.a, proslavljenog islamskog vojskovodu, da propagira ideju islama na podrucju Iraka, a on se, sa Ubejde b. el-Džerrahom, prebacuje u Šam, gdje pokušava Allahovu vjeru proširiti. U to vrijeme dolazi do cuvene bitke na Jermuku, u kojoj neprijatelj doživljava težak poraz, što muslimanima omogucava dalje prodiranje da'vetskih ideja u novim podrucjima.
Takvi uspjesi, posebno na da'vetskom planu, mogu se tumaciti pronicljivošcu, blagošcu i iskrenošcu Ebu Bekra es-Siddika, r.a. Za njega brojni izvori tvrde da je bio inteligentan, privlacan, prijatan, elegantan, blag i drag. On je najbolje znao rodoslovlje Kurejšija. Znao je da cita i piše. Mnogi su se trudili da budu uz njega zbog znanja, poštenja u trgovini i prijatnosti druženja s njim.


On je plijenio srca ljudi svojom pojavom, znanjem i suptilnošcu. Otuda je i sam Allahov Poslanik, s.a.v.s, izjavio, da kada bi sebi uzimao prisnog prijatelja (halila), uzeo bi, prije svih, Ebu Bekra es-Siddika!
Nije se cuditi što je Poslanik, s.a.v.s, znajuci za njegove visoke moralne vrline, najprije Ebu Bekru ponudio da prihvati islam. Ovaj Poslanikov, s.a.v.s, izbor pokazao se perfektnim, jer ce Ebu Bekr, r.a, svojom istancanom profinjenošcu i suptilnim metodama pravoga da'ije uvesti u islam svu mekkansku elitu, kao što su, recimo: Osman b. Affan, Abdurrahman b. Avf, Talha b. Ubejdillah, Zubejr b. Avvam, Sa'd b. ebi Vekkas, Ebu Ubejde b. el-Džerrah i dr.
Ebu Bekr, r.a, nije se zadovoljio samo teoretskim pozivanjem u islam,vec je u taj poziv utkao i kompletnu svoju licnost, pa cak založio i sav svoj imetak! Onog dana kada je prešao na islam, u njegovoj kuci se zadesilo 40.000 dirhema. Sve ih je podijelio na Allahovom putu! Ucinio je to, uglavnom, oslobadajuci nemocne robove koje su maltretirali robovlasnici samo zato što su postali muslimani. Aiša, r.a, prenosi da je Ebu Bekr, r.a, tada oslobodio sedam robova koji su bili pod velikom torturom i mucenjem!

Na planu širenja islama i afirmiranja istine dijelio je sve što je imao. Omer b. el-Hattab, r.a, pripovijeda zanimljiv slucaj u kome spominje da im je Allahov Poslanik, s.a.v.s, naredio da nešto, u ime Allaha, podijele, pa je Omer, r.a, pokušao, bar tada, preteci Ebu Bekra, r.a, pa je pola svog imetka podijelio na Allahovom putu! Kada ga je Vjerovjesnik, s.a.v.s, upitao: Šta si ostavio svojoj porodici?, odgovorio je: Ostavio sam im isto toliko! Ebu Bekr, r.a, je došao i sa sobom donio sve što je imao i sve to podijelio na Allahovom putu. Poslanik, s.a.v.s, ga je upitao: Ebu Bekre, a šta si ostavio svojoj porodici? Odgovorio je: Ostavio sam im Allaha i Njegovog Poslanika! Nakon ovoga Omer, r.a, je zakljucio: Nikada ga ni u cemu necu moci preteci!


Toliko je Ebu Bekr, r.a, dijelio svoj imetak u želji da što snažnije potpomogne istinu, da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, izjavio u predaji koju prenosi Ebu Hurejre, r.a: Niciji mi imetak nije koristio kao imetak Ebu Bekra! Kada je to cuo, Ebu Bekr, r.a., je zaplakao i rekao: A kome ja i moj imetak pripadamo, ako ne tebi, Allahov Poslanice?!
Nije onda cudo što brojni autori smatraju da je sebebi-nuzul/razlog objavljivanja kur'anskih ajeta: a od nje ce daleko biti onaj koji se bude Allaha bojao, onaj koji bude dio imetka svoga udjeljivao, da bi se ocistio, ne ocekujuci da mu se zahvalnošcu uzvrati, vec jedino da bi naklonost Gospodara svoga Svevišnjeg stekao, i on ce, zbilja, zadovoljan biti! upravo bilo Ebu Bekrovo, r.a, nesebicno dijeljenje na Allahovom putu u cilju potpomaganja Istine.
Ako analiziramo Ebu Bekrov, r.a. život vidjecemo da je on bio poseban karakter. Otkricemo da on, cak ni u predislamskom periodu, nije obožavao kipove niti je pio alkohol! U islamu je još usavršio te kvalitete, po kojima je bio primjer drugima. U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s, je jednom prilikom upitao ashabe: Ko je danas osvanuo posteci? Ebu Bekr je odgovorio: Ja! Poslanik, s.a.v.s, je upitao: Ko je danas bio na dženazi? Ebu Bekr je odgovorio: Ja! Vjerovjesnik, s.a.v.s, je, ponovo, upitao: Ko je danas nahranio siromaha? Ebu Bekr je odgovorio: Ja! Zatim je opet Poslanik, s.a.v.s, upitao: Ko je danas obišao bolesnika? Ebu Bekr je odgovorio: Ja! Nakon toga je Allahov Poslanik, s.a.v.s, konstatovao: Kod koje osobe se ovo nade uci ce u Džennet!

Jedna od bitnih vrlina Ebu Bekr es-Siddika, r.a, bila je skromnost. To je osobina koja mora krasiti svakog da'iju. Navešcemo samo nekoliko primjera koji ce najbolje ilustrirati tu osobinu velikog ashaba:
- Ebu Bekr, r.a, bio je veliki trgovac. Želio je živjeti od svog rada i truda. Kada je bio izabran za halifu, vec drugi dan je krenuo na pijacu, noseci na svojim ledima platno za prodaju, kako bi prehranio svoju porodicu. Na putu su ga sreli Omer, r.a, i Ubejde, r.a, koji su ga primorali da se vrati i da radi državnicke poslove, a zauzvrat su mu odredili godišnju platu!


- Ebu Bekr, r.a, je, prije nego je postao halifa, pomagao starijim ženama iz svoga susjedstva musti koze. Kada je izabran za halifu, te starice su sa sjetom govorile: Sada nece musti naše koze! cuvši to, Ebu Bekr, r.a, im je rekao: Dajem vam rijec da cu i dalje musti vaše koze. Ono što je dio mog karaktera, to ce i ostati! I nastavio je musti koze, a bio je predvodnik citavog ummeta!!!

- Omer b. el.Hattab, r.a, je odlazio u kucu jedne starice da bi joj pomagao u kucnim poslovima. Jednog dana kada je Omer, r.a, došao i upitao staricu šta treba uraditi, odgovorila mu je da je neki covjek došao prije njega i da je sve te nužne poslove vec završio. Omer, r.a, je i dalje redovno dolazio toj starici. Jedanput je došao rano ujutro i kada je stupio pred njena vrata, ugledao je jednog covjeka, cije je lice bilo prekriveno, kako izlazi iz kuce. Omer, r.a, ga je pratio i kada je covjek, nakon izvjesnog vremena, otkrio lice, prepoznao je Ebu Bekr es-Siddika, r.a. Omer, r.a, mu pride i rece: Bio sam siguran da si to ti! Znao sam da me niko, izuzev tebe, u tome ne bi preduhitrio! To su bili islamski vladari. Nocu nisu spavali, razmišljajuci o svojim podanicima i njihovim potrebama. Postavimo sebi danas pitanje: Može li iko od nas i zamisliti da neko od današnjih funkcionera, kod nas i u svijetu, napravi jedan takav gest, spram starice, nemocnoga i siromašnoga?! Teško je to i zamisliti, a kamoli cuti i doživjeti?!


Na temelju samo djelica onoga što smo iznijeli iz života Ebu Bekra, r.a, retoricko postaje pitanje: Otkuda toliki uspjeh na politickom, vojnom, ekonomskom, socijalnom, a posebno, da'vetskom planu i otkuda takav šarm koji je osvajao i plijenio ljudska srca?!
Možemo samo reci da je Ebu Bekr, r.a, bio inspiriran Kur'anom i sunnetom Allahovog Poslanika, s.a.v.s. i da su svi njegovi postupci emanirali iz njegovog bica ispunjenog stabilnim, nepatvorenim i nesalomljivim imanom, koji je najbolje odslikao Omer, r.a, kada je kazao: Kada bi se mjerio iman Ebu Bekra i iman svih stanovnika Zemlje, prevagnuo bi iman Ebu Bekra!!!
Vrijeme Omera, r.a.

Omer b. el-Hattab, r.a, je, predvodeci islamsku državu deset godina, pet mjeseci i dvadeset i jedan dan , uspio je ojacati i proširiti, a na planu da've napraviti velike pomake i izuzetne rezultate. Ustvari, to je bio kontinuiran nastavak briljantne da'vetske aktivnosti njegovog prethodnika Ebu Bekr es-Siddika, r.a, koji je on samo znalacki nastavio i napravio takve poteze koji ce mu osigurati lijep spomen sve do Sudnjeg dana!
Ono što je znacajno primijetiti u slucaju ovog velikog ashaba i pravednog halife jeste da je on svoj politicki, društveni i vjerski autoritet koristio za afirmiranje da'vetskih aktivnosti. Njegov prepoznatljivi idžtihad bio je, primjetno je, u službi da've, a osvajanje novih podrucja nije bilo ništa drugo nego svojevrsna da'vetska prezentacija direktno potaknuta od Omera, r.a.!

Omer, r.a, istim žarom nastavlja zapocetu misiju vojnim pohodima, upravo onako kako je cinio njegov prethodnik Ebu Bekr, r.a. On šalje 14. god. po Hidžri vojsku pod zapovjedništvom Sa'd b. ebi Vekkasa, r.a, koja u bici kod Kadisijje, u Iraku, ubjedljivo savladava cuvenog Rustema i njegovu ogromnu armadu. Nakon toga, Sa'd, r.a, 16. god. po Hidžri, sa vojskom junaka i da'ija trijumfalno ulazi u tadašnju prijestonicu Perzije – El-Medain!
Pod briljantnim zapovjedništvom Huzejfe b. el-Jemana, r.a, Perzijanci su potuceni u bici kod Nihavenda a Asbehan je došao u ruke muslimana. Kratko vrijeme iza toga da'ije islama vec djeluju u gradovima Horasana!


Mudrom vojnom i da'vetskom strategijom Ebu Ubejde b. el-Džerraha, r.a, za vrlo kratko vrijeme, muslimani djeluju u Damasku i Jordanu, dok se hrabri Amr b. el-As, r.a, upucuje ka Jerusalemu, ciji se stanovnici obecavaju predati bez borbe, ali pod uvjetom, da grad licno preuzme sam halifa Omer, r.a.! Tako je i bilo. Omer, r.a., vrlo brzo dolazi iz daleke Medine i preuzima kljuceve tog strateški izuzetno važnog centra za dalje širenje islamske ideje!
U periodu Omerovog, r.a, hilafeta muslimani osvajaju i Egipat i brojna druga podrucja i tamo angažirano djeluju!
Odlazak vojnih ekspedicija u podrucja do kojih nije stigla ideja islama doprinio je da se tamošnji narodi upoznaju sa islamom, tako da se bilježi znacajno islamiziranje odredenih podrucja bez ratnih sukoba, cemu je uveliko doprinio sam halifa Omer, r.a, koji je fascinantnom mudrošcu odabirao, ne samo velike junake, nego i mudre i iskusne da'ije, koji su djelotvornim metodama prezentirali islam na nacin koji osvaja srca u podrucjima u koja su dolazili!
Analizirajuci Omera, r.a, i njegov život dolazi se do konstatacije da je takav briljantan uspjeh i na vojnom i na da'vetskom planu bio ocekivan! Omera, r.a, zbog njegove odlucnosti, karaktera i borbe za istinu, sam Poslanik islama, Muhammed, s.a.v.s, nazvao je El-Faruk/Onaj koji rastavlja istinu od neistine! Ibn Abbas prenosi predaju u kojoj se kaže da su se stanovnici nebesa obradovali Omerovom, r.a, prelasku na islam!

Posebno se Omerovom, r.a, prelasku na islam obradovala mala skupina muslimana koja je bila žestoko maltretirana i mucena. Tako Abdullah b. Mes'ud, r.a, nakon njegovog prelaska na islam, izjavljuje: Omerovo primanje islama bila je pomoc, njegova hidžra bila je pobjeda, a njegova vladavina bila je milost. Mi nismo mogli klanjati kod Kjabe sve dok Omer nije primio islam! Tek njegovim prelaskom na islam, mogli smo to ciniti!
Iman i bogobojaznost bile su prepoznatljive crte tog islamskog velikana. Dovoljno je samo spomenuti da je, uceci ajete, iz strahopoštovanja prema Gospodaru svemira, plakao, sve dok ne bi pao, pa bi ga ljudi obilazili kao bolesnika! Od plakanja je, kao posljedicu, imao dvije crne crte na licu! Ibnu-l-Dževzi navodi da je znao plakati na sabah-namazu, tako da bi se njegovi jecaji culi i u trecem saffu! O njegovoj bogobojaznosti i odgovornosti Ibnu-l-Dževzi navodi i sljedece primjere:


- On je ložio vatru i stavljao ruku u nju, sam sebi govoreci: Sine Hattabov, možeš li ovo izdržati?!
- Uzeo je slamku u svoje ruke i rekao: Da sam Bogdo ova slamka!
- Jednom prilikom je rekao: Kada bi mazga na sjeveru Iraka slomila nogu (zbog lošeg puta), ja bih za nju odgovarao na Sudnjem danu!!!

Nije onda cudo što je Allahov Poslanik, s.a.v.s, vidio u snu ljude koji imaju košulje koje im sežu do grudi, drugi ispod toga, a Omer, r.a, košulju toliko dugu tako da se vuce za njim. Na upit ashaba, šta to znaci, Poslanik, s.a.v.s, je odgovorio da to simbolizira vjeru!


Ako prelistamo islamsku literaturu naci cemo brojne primjere Omerove, r.a, skromnosti i zuhda. Pogledajmo:
- Bio je halifa a na njegovom ogrtacu bilo je 12 zakrpa!
- Jeo je hljeb od jecma sve do smrti!
- Dok je bio halifa njegova hrana sastojala se od hljeba i ulja, a hrana muslimana od hljeba i mesa!
- Gledajuci jednom prilikom lijepo janje, izjavio je: Da se ne bojim odgovornosti, naredio bih da nam se ispece ovo jagnje!
- Prohtjelo mu se da kupi nešto što je koštalo samo jedan dirhem, pa je odugovlacio sa kupovanjem citavu godinu!

Omer, r.a, je slovio kao najpravedniji vladar u historiji. Ako pogledamo samo neke primjere to cemo, doista, i ustanoviti:
- Tražio je da sluge jedu sa njim!
- Jednom prilikom obratio se svojoj mazgi, rijecima: Bojim se da ne odgovaram za tebe!
- Jednog covjeka je udario zato što je pretovario devu!
- Jednom prilikom je ostarjeli Židov tražio osnovne potrepštine od njega, prvo ga je odveo svojoj kuci i dao mu šta je mogao a onda ga poslao u državnu blagajnu i naredio da se taj covjek obezbijedi, jer, zbog starosti, nije mogao zaradivati!


- Sin egipatskog namjesnika Amra b. el-Asa, r.a, takmicio se sa jednim nemuslimanom, pa ga je taj nemusliman pobijedio, na što ga je namjesnikov sin udario. Omer, r.a, saznavši za to, naredio je da obojica dodu u Medinu. Kada su došli do njega, zahtijevao je da nemusliman udari namjesnikovog sina kao što je i on njega udario!

- Njegovu skromnost i težnju za pravdom na najbolji nacin ce ilustrirati primjer koji je zabilježi u islamskim izvorima u kojem se kaže da je izaslanik Kisre, jedanput, kada je dolazio u Medinu, pitao za kraljev dvorac, na što su mu muslimani odgovorili da oni niti imaju kralja, niti imaju dvorce. Rekli su mu da imaju halifu, koji stanuje u obicnoj kucici u kakvoj i ostali muslimani stanuju. Omera, r.a, su našli kako spava u hladu pod jednom palmom. Kada su izaslaniku rekli da je to vladar tada najmocnije države, on se zaprepastio, pitajuci muslimane, za tjelohranitelje Omera, r.a., jer ih ne vidi kod njega! Kada se izaslanik, doista, uvjerio da je to Omer, r.a, i da nema niti jednog tjelohranitelja uz njega, izrekao je poznatu recenicu: Pravdu si uspostavio, pa si, zato, mirno zaspao!
To je Omer, r.a.! covjek koji je naredivao pravdu ali je, u isto vrijeme, bio najpravedniji! Kažu, da je ovaj izaslanik, vrlo brzo nakon susreta sa Omerom, r.a., prihvatio islam! Njegova pravda bila je prekretnica za nemuslimane u brzom prihvatanju islama i jedna od bitnih da'vetskih komponenti koje su krasile ovog velikog ashaba!
Omer, r.a, mogao je biti takav zahvaljujuci znanju koje je posjedovao, a koje je, opet, zadobio u Poslanikovoj,s.a.v.s, školi! Abdullah b. Mes'ud, r.a, je rekao: Kada bi se na jedan tas vage stavilo znanje Omerovo, a na drugi tas znanje citavog svijeta, prevagnulo bi Omerovo znanje! Smrcu Omerovom nestalo je devet desetina znanja! Imam El-Gazali spominje da je Ibn Mes'ud, r.a, tada bio upitan: Kako tako tvrdiš, a medu nama živi još toliki broj poznatih ashaba?! Odgovrio je: Ja pod tim ne podrazumijevam fetve, fikhske propise i obicne informacije. Omer je imao znanje o Allahu i najbolje Ga je spoznao!


Nije onda cudo što ga je šejtan zaobilazio i kada bi ga primijetio bježao bi drugim putem! Takode, nikoga ne treba cuditi što je dvorac u Džennetu, vanredne ljepote, pripremljen, kako navodi Poslanik islama, s.a.v.s, upravo za tog velikana!
Ako se još kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, izjavio u hadisu koji prenosi Ukbe b. Amir, r.a: Kada bi bilo vjerovjesnika nakon mene, onda bi to bio Omer b. el-Hattab! , onda doista ne treba ništa više reci o tom velikom covjeku, hrabrom junaku i izuzetnom prijatelju Allahovog Poslanika, s.a.v.s, a uz to, vanrednom da'iji, koji je svojom zaljubljenošcu u Allahovu vjeru, svojom mudrošcu i lijepim metodama nacinio fascinantne rezultate!