POSJETITE KURAN.BA
 
 

cuga i trava sa jumbo plakata

Ensar Zgodic | Saff br/str. 42

Marketing službe u Bosni i Hercegovini, ukoliko žele da posluju prema slovu zakona, moraju na spisak roba koje reklamiraju prekrižiti one artikle što izlaze s traka fabrika duhana, dok za alkohol to nije slucaj



Zakon o proizvodnji i prometu duhanskih preradevina predvida zabranu reklamiranja cigareta. Ovakva praksa nije nova, Evropa vec odavno živi naviknuta na "EPP" u kome cigaretama nema mjesta. Kao uslov za primanje u evropsku instituciju, Vijece Evrope, Bosni i Hercegovini je u paketu zakona naznaceno da se i njeni gradani moraju naviknuti na evropski nacin (ne)reklamiranja cigareta. Midhat Pašic, nacelnik tržišne inspekcije Kantona Sarajevo, kaže kako je zakon jedno, a praksa drugo, te, ne izricuci ništa nepoznato, konstatira kako smo "mi daleko od Evrope". Praksa u BiH potvrduje Pašicevu konstataciju.

Dovitljivo protiv zakona


Fabrika duhana iz bosanskohercegovacke prijestonice je s reklamama svojih proizvoda izraženo prisutna na domacim medijima. Ponegdje se to cini indirektno, s "old-time" automobilom na kojem je ispisano ime cigarete, a ponegdje otvoreno s pecatom koji prelazi preko listova duhana, ili kao na Bošnjackoj televiziji s kutijom "Drine". Džana Gracic, pomocnik direktora "Euro plakata", firme zadužene za postavljanje jumbo plakata, kaže da njihova firma poštuje zakon i ne prima narudžbe od fabrika duhana. Ipak, nedavno su Sarajlije, na raskrsnici kod Mašinske škole, prolazeci pored plakata, s nacrtanim pingvinima na kojem je pisalo "Mentol" i poruka: "Osvježenje iz Rovinja". Da znamo da pingvini imaju neke veze s mentolom, a u isto vrijeme ne znamo kako je Rovinj, grad poznat po fabrici duhana, pomislili bismo kako se radi o umjetnickoj "instalaciji u prostoru". Stvar je, naravno, jasna, duhovito i efektno prekršen je zakon. Proizvodaci cigareta smislili su mnoštvo nacina za reklamiranje svojih proizvoda i tako prihvatili izazov koji su nametnuli oni što se brinu za zdravlje ljudske populacije. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na opasnost od pušenja, a štampa je puna tekstova u kojima se može procitati da se broj oboljelih od raka pluca povecava. Rat objavljen ovom poroku, ima svoje posljedice na tržište i nacin plasiranja proizvoda.

Nema zabrane za alkohol


Standardi uspostavljeni kod reklamiranja cigareta ne važe za alkohol, porok ciji su štetni uticaji na covjekov nervni sistem dobro poznati. Ovaj opijat, dostupan je, u razlicitim procentima i u razlicitim picima, u gotovo svakoj prodavnici i kaficu. Prilikom kupovine alkoholnih pica, trgovci i šankeri ne legitimišu kupce, kako bi ustanovili da li je kupac punoljetan. Krivicnim zakonom FBiH je nominalno predvidena novcana kazna ili kazna zatvora od šest mjeseci, za svakoga ko prodaje, posluži ili ponudi alkoholno pice maloljetnom licu. Život u Bosni i Hercegovini dokazuje suprotno. Alkohol je dostupan svima, muškarcima, ženama, punoljetnima i onima koji to nisu. Povrh svega, prodaja i proizvodnja alkoholnih pica, podržana je razvijenom reklamnom kampanjom, a s jumbo plakata se nudi brandy, a sponzor košarkaškog Play off-a je proizvodac piva. Zabrana reklamiranja alkohola ne postoji. Cigarete su, zbog svoje štetnosti, ekskomunicirane iz reklamnih sadržaja, dok se alkohol, i pored dokazane štetnosti, nudi potrošackoj populaciji kao roba široke potrošnje. Na kutijama cigareta mora biti vidno upozorenje o štetnosti nikotina i procenat katrana, a na etiketama alkoholnih pica i reklamnim plakatima nema podataka o štetnosti alkohola.

Ovakvo stanje još niko iz domace javnosti nije okarakterisao apsurdnim. Paket zakona, cije je prihvatanje izmedu ostalog uslov Bosni i Hercegovini za njen prijem u Vijece Evrope, ne predvida zabranu reklamiranja alkohola. Tom cinjenicom stvari postaju jasnije; šta god da jeste evropska praksa, domace vlasti i opozicija ce je prihvatiti bez pitanja o smislenosti prihvacenog.


"MOŽE I JOINT SAMO NEK JE IZ EVROPE"


Nedavni skup u centru Zagreba, što su ga organizovali zagovornici legalizacije lahkih droga, na celu sa saborskom zastupnicom i predsjednicom Foruma mladih SDP-a Hrvatske, Sanjom Kapetanovic, bio je samo jedan u nizu skupova u osamdeset gradova širom svijeta, gdje su ucesnici apelovali na vlasti da, pored alkohola, legalizuju još neke poroke. Ukoliko i legalizacija lahkih droga postane evropski nacin življenja u Bosni i Hercegovini, možemo u skoroj buducnosti ocekivati da se, friško smotani i zapaljeni jointi, reklamiraju putem jumbo plakata. Tako bi domaci politicari i u tom slucaju pokazali svoju opredijeljenost za evropske integracije i evropske standarde.