POSJETITE KURAN.BA
 
 

dzamija princ selman

Kenan Surkovic | Saff br/str. 37

Pocetak ramazana u našem glavnom gradu obilježilo je otvaranje, doduše nezvanicno, džamije "Princ Selman" koja po svojoj velicini i kapacitetu predstavlja najveci objekat ovakve vrste na Balkanu. Iako još nedovršena, džamija je prvog dana ramazana primila vjernike na teravih - namaz koji su se, u velikom broju, okupili i, na neki nacin, oznacili pocetak rada ovog islamskog monumenta.




Pocetak ramazana u našem glavnom gradu obilježilo je otvaranje, doduše nezvanicno, džamije "Princ Selman" koja po svojoj velicini i kapacitetu predstavlja najveci objekat ovakve vrste na Balkanu. Iako još nedovršena, džamija je prvog dana ramazana primila vjernike na teravih - namaz koji su se, u velikom broju, okupili i, na neki nacin, oznacili pocetak rada ovog islamskog monumenta.


Pocetak izgradnje džamije koju je u potpunosti finansirala Kraljevina Saudijske Arabije, obilježen je prije nekih godinu dana a zbog delikatne gradnje, te zahtjevnosti njene izvedbe, ona je tek prošlog mjeseca pocela sa radom.

Zvanicno otvorenje se ocekuje tek sredinom 2000. godine, s tim da ce se do tada rad džamije odvijati normalno. Oni koji su najviše obradovani pocetkom njenog rada zasigurno su brojni vjernici Opcine Novi Grad, gdje je i podignuta. Ova najveca sarajevska opcina, koja broji nekih 120.000 stanovnika, do sada nije imala gotovo ni-jedan adekvatniji prostor, ili džamiju koja bi mogla da zadovolji potrebe svih onih koji obavljaju molitvu. Sve u svemu podizanje ove džamije predstavlja veliki dan za opcinu, grad Sarajevo ali i citavu Bosnu i Hercegovinu.


RAMAZANSKE AKTIVNOSTI


Po završetku prvog teravih - namaza nekoliko uglednih sarajevskih imama obratilo se prisutnim vjernicima, kojima su, pored govora o blagodati mjeseca ramazana, rekli da je ova džamija naš ponos, te da upamtimo da su nam je, Allahovom voljom i milošcu, sagradila braca iz Saudijske Arabije. Medu brojnim gostima bili su prisutni i donatori zajedno sa uglednim šejhom Nasirom, poznatim dobrotvorom i velikim prijateljem Bosne i Bošnjaka.

U jednom od govora je istaknuta i potreba da u ovim mubarek - danima pomislimo i na bracu u Ceceniji, te da ih se sjetimo u našim dovama. Razgovarali smo i sa jednim od imamama, gospodinom Balicem, koji je o svojim utiscima povodom ovog nezvanicnog pocetka rada, za Saff rekao: "Prostor je izvanredan, nema ljepšeg u Bosni, ljudi dolaze iz svih krajeva Bosne da vide džamiju, hvala Allahu koji je dao dobre ljude pa da ovo imamo."


Saff: Kakve su bile aktivnosti tokom ramazana?

Balic: Aktivnosti su bile uobicajne, kao i prošlog ramazana. Imali smo mušku i žensku mukabelu, muška je bila poslije sabah - namaza a ženska je pocinjala u 11 sati. Ostale su aktivnosti bile redovne, kao u ostalim džamijama, svako vece su bila predavanja a angažirana su i trojica imama.


Znali se ko ce biti zvanican imam ove džamije?

Balic: Allah najbolje zna?


PRIZOR OD KOJEG STAJE DAH


Sama džamija predstavlja prelijepo arhitektonsko djelo koje svojim izgledom u mnogome lici džamijama Saudijske Arabije. Naglašena horizontalnost, cetvrtaste munare, kao i specificnost isticanja prozora, govori nam da je neposredna inspiracija za njen izgled došla sa istoka. Jedino što podsjeca na lokalnu gradnju džamija jeste oblik kupole i vrhovi munara.

U harem se ulazi kroz veliku kapiju koja, zajedno sa mermernom ogradom, ograduje prostor ispred ulaza, s tim da je predvidena i gradnja velike fontane na sredini harema. Postoji i pet velikih ulaza u džamiju, od cega su tri centralna za muškarce, a dva bocna za žene.


Kada udete u unutrašnjost koja sva blješti od mermera, cini vam se da niste u Sarajevu, vec u Medini i da ste u nekoj od njenih velikih džamija. Ako se treba docarati velicina, onda je najbolje reci da sa samog ulaza jedva vidite imama koji stoji na drugom kraju zdanja u mihrabu. Ako biste je poredili sa sarajevskom Begovom džamijom, možete zakljuciti da je unutarnji prostor bar duplo širi, a da je u dužini kao jedna i po dužina Begove džamije. Ono što predstavlja posebnu pricu je luster. Ako želite vidjeti najveci luster u svom životu, možete ga vidjeti u ovoj džamiji gdje ovaj gigant, sastavljen od hiljade komada stakla, dominira vertikalom, u visini od 16 m. Inace luster je maksuz narucen iz Beca a koštao je 150.000. njemackih maraka.Na kraju možemo reci da je džamija "Princ Selman" veliko, prelijepo i znacajno zdanje koje ce, uz Allahovu pomoc, inša’Allah, doprinijeti razvijenijem vjerskom životu ne samo u Sarajevu nego i citavoj Bosni i Hercegovini.