POSJETITE KURAN.BA
 
 

dobra djela…

ne poznat | Saff br/str. 36

Cesto druženje sa Kur'anom. Savjetujemo ti, dragi citaoce, da u ovom mubarek mjesecu što cešce uciš Kur'an - polahko, ponizno i razmišljajuci o svakom proucenom ajetu, kao što su to radili naši ispravni prethodnici. Bilježi Bejheki od Ebu Hurejre da je rekao: "Kada su spušteni ajeti: "Pa zar se ovom govoru cudite. I smijete se, a ne placete." (Prijevod znacenja - Nedžm, 59.-60.), zaplakali su ehlu sofe toliko da su im suze natopile obraze. Pa kad je Poslanik, s.a.v.s., cuo njihov plac, zaplakao je i on i rekao: "Nece pržiti vatra onoga ko je plakao iz strahopoštovanja prema Allahu, dž.š."


Što više zikra, dova i traženja oprosta. Brate i sestro, ramazanski dani i noci su vrijedna vremena pa nastoj da ih iskoristiš što više u zikru, dovi, a posebno u vremenima u kojima se prima dova kao što su:

- pri iftaru - postacu se pri iftaru dova ne odbija,


- zadnja trecina noci kad se naš Gospodar spušta na nama najbliže nebo i pita: "Ima li koga da traži, pa da mu dam? Ima li koga da cini istigfar, pa da mu oprostim?

- traženje oprosta u ranu zoru, jer kako kaže Uzvišeni: "I u praskozorje oprost od grijeha molili."


Post. Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: ’Svaki posao Ademova sina je njegov, dobro djelo se desetorostruko nagraduje. Kaže Allah: “Osim posta, on je Moj i Ja za njega nagradujem. Za ostavljanje uživanja, jela, pica zbog Mene, postac ima dvije radosti: - radost pri iftaru i radost kada sretne svoga Gospodara. A zadah iz usta postaca Allahu je draži od mirisa miska. (Buhari, Muslim) Rekao je Poslanik, s.a.v.s., takoder: "Ko posti ramazan vjerujuci u Allaha i nadajuci se Njegovoj nagradi, bice mu oprošteni prijašnji grijesi. (Buhari, Muslim)Nema sumnje da ova velika nagrada nije obecana onome ko samo trpi glad i žed, jer kaže Poslanik, s.a.v.s.: "Onaj ko ne odbaci od sebe pokvaren govor, rad po njemu i neznanje (džehl), pa Allah nema potrebe za našim odbacivanjem hrane i pica." (Buhari) I rekao je Poslanik, s.a.v.s.: "Post je štit, pa kada budete postili ne govorite bestidan govor i ne griješite, a ako vas neko napadne, recite: “Ja postim." (Buhari, Muslim)Zato kada zapostiš, dragi brate i sestro, neka posti tvoj sluh, tvoj pogled, jezik i svi organi tvoga tijela. I nemoj izjednacavati dan u kome postiš sa danom u kome ne postiš.

Bdijenje noci Lejletul-kadr. Rekao je Uzvišeni: "Mi smo ga poceli objavljivati u noci kadr, a šta ti misliš šta je noc kadr? Noc kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane." Rekao je Poslanik, s.a.v.s.: "Ko provede u ibadetu noc kadr vjerujuci u Allaha i nadajuci se Njegovoj nagradi, bice mu oprošteni svi grijesi koje je do tad pocinio." (Buhari, Muslim)


Poslanik, s.a.v.s., je Lejletul- kadr provodio u ibadetu, a to je naredivao i svojim ashabima. U posljednjih deset noci budio je svoju porodicu da klanjaju i ibadete. Noc kadr je u posljednjih deset dana, tacnije u posljednjim neparnim nocima. U sahih hadisu kog bilježe Ahmed i Tirmizi prenosi se od Aiše, r.a., da je rekla: "Alahov Poslanice, šta cu govoriti u noci kadr?" Kaže: "Govori: Allahu moj, Ti mnogo opraštaš, voliš oprost, pa mi oprosti."

Boravak u mesdžidu od sabaha do izlaska sunca. Poslanik, s.a.v.s., je kada bi klanjao sabah, ostajao na svome mjestu sve do izlaska sunca. (Muslim)


Bilježi Tirmizi od Enesa, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko klanja sabah u džematu, zatim ostane ibadeteci na svome mjestu dok ne izade sunce, pa klanja dva rekata, imace nagradu kao da je obavio hadždž i umru potpuno, potpuno, potpuno. (Albani kaže sahih)

Umra u ramazanu. Bilježe Buhari i Muslim da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Umra u ramazanu je kao hadždž."


Nocni namaz. Kaže Resul, s.a.v.s.: "Ko bude klanjao nocni namaz u ramazanu vjerujuci u Allaha i nadajuci se Njegovoj nagradi, bice mu oprošteni prijašnji grijesi." (Buhari, Muslim)

I'tikaf. Buhari bilježi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., posljednjih 10 dana ramazana boravio u i'tikafu, a u godini u kojoj je preselio na Ahiret u i'tikafu je proveo 20 dana.


Sadaka. Naš Poslanik, s.a.v.s., bio je najdarežljiviji covjek, a najviše je udjeljivao upravo u ramazanu i rekao je u hadisu koga bilježi Tirmizi: "Najbolja sadaka je u ramazanu." Sadaka ima više vrsta. Od njih su:

- Udjeljivanje hrane. Rekao je Uzvišeni: "I hranu su davali, mada su je i sami željeli, siromahu, sirocetu i sužnju. Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo. Mi se Gospodara našeg bojimo, onoga Dana kada ce lica smrknuta i namrgodena biti. I njih ce Allah strahote toga Dana sacuvati i blaženstvo i radost im darovati. I Džennetom i svilom ih za ono što su trpjeli nagraditi." (Prijevod znacenja - El-Insan, 8.-12.)


Naši ispravni prethodnici su veliki znacaj pridavali udjeljivanju hrane. Cak su to stavljali ispred mnogih drugih ibadeta. Bitno je spomenuti da se ovdje ne uslovljava da onaj koga nahranimo mora biti siromah, jer je Alahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Koji god mu'min nahrani gladnog mu'mina, Allah ce njega nahraniti džennetskim plodovima. A ko napoji žedna mu'mina, Allah ce njega napojiti iz zapecacenog džennetskog napitka." (Tirmizi, hasen)

- Dati iftar postacu


Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: "Ko da iftar postacu bice nagraden kao i on, s tim da se od njegove (postaceve) nagrade nece ništa umanjiti.”