POSJETITE KURAN.BA
 
 

covjek koji je preveo buhariju

Merjem Mehtic | Novi Horizonti br/str. 10

Sjecanje na velikog alima: Hadži hafiz Fuad-ef. Subašic


Hadži hafiz Fuad-ef. Subašic spada u red istaknutih bošnjackih alima. Svojim predanim radom kao imam, hatib i muallim, a posebno kao prevodilac, ostace zapamcen medu muslimanima Bošnjacima u sredinama u kojoj je djelovao pa i šire. Roden je 1921. godine u selu Biljani kod Kljuca. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu. Imao je cast da mu u Medresi predaju dvojica znamenitih alima: Ahmed-ef. Burek i Mehmed-ef. Handžic. Po završetku Medrese cijeli svoj radni vijek proveo je kao imam. Prva služba mu je bila u Jezerskom kod Bosanske Krupe. Od 1964. godine radi u džematu Bužim, a od 1954. prelazi u Zenicu, u Sultan Ahmedovu džamiju, gdje ostaje 1981. Godine kada je umirovljen. Za vrijeme službovanja u Zenici položio je hifz i završio studij orijentalistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Prevodio je sa turskog i arapskog jezika. Njegovi najznacajniji prijevodi su iz oblasti hadiske znanosti. Sa turskog je preveo BIN BIR HADIS (Hiljadu i jedan hadis) zbirku hadisa koju je sabrao Mehmed Arif. Njegovo životno djelo je prijevod vjerodostojne hadiske zbirke SAHIHU-L-BUHARI. Iako je Bosna i Hercegovina podarila islamskoj tradiciji i kulturi na stotine eminentnih ucenjaka, ipak, do danas, hafiz Fuad-ef. Subašic ostao je jedini alim koji je uspio prevesti to hadisko djelo na bosanski jezik koje slovi kao drugi šerijatski izvor, odmah poslije Kur'ana.


Uz doprinos na afirmaciji islamske misli na ovim prostorima, vrijedno je posebno istaknuti i moralne osobine koje su ga krasile kao covjeka i kao alima. Bio je veoma skroman i zadovoljan onim što mu je Uzvišeni podario, ali istovremeno i ponosan, dostojanstven i gorljiv borac za istinu i pravdu. Nikada se nije ustezao da izloži svoje mišljenje, bez obzira svidjelo se to onima s kojima je razgovarao ili raspravljao ili ne. U vrlo teškim vremenima, vremenima progona istaknutih Bošnjaka, javno je znao kritikovati i predstavnike vjerskog života muslimana a i predstavnike društveno-politicke zajednice. Do danas žive sjecanja na neke dogadaje iz tih vremena.

Jedan od išareta da je bio plemenit i iz reda dobrih i cestitih ljudi je i njegovo preseljenje na ahiret, l3. juna 1985. godine, za noc Lejletu-l-kadr i velicanstvena džennaza kojoj su prisustvovali brojni vjernici iz cijele BiH.
Ponizno, od Allaha, dž.š, molim da hfz. Fuad-ef. podari visoke stepene u Džennetu i društvo vjerovjesnika, šehida, boraca za Istinu i ostalih dobrih Allahovih robova.