POSJETITE KURAN.BA
 
 

reforme u zejdijskoj drzavi

T. Muhened | Saff br/str. 28

U Jemenu je nekoliko stoljeca dominiralo zejdijsko-ši'itsko ucenje koje je nametnulo svoja akaidska ubjedenja i obicaje lokalnom stanovništvu i držalo ih u snažnoj izolaciji od ostalog sunijskog dijela islamskog svijeta. Svevišnji Allah je dao da se tu pojave znameniti ucenjaci koji ce oslabiti taj uticaj i dominaciju, prekinuti izolaciju i proširiti svjetlo izvornog sunneta na te prostore.




Muhammed ibn el-Emir es-San'ani


Imam San'an se nije povukao iz života i njegovih burnih tokova kao što su to uradili mnogi ucenjaci niti se izolovao od ljudi i njihovih mnogobrojnih problema kao što su to uradile mnoge daije (misionari) kad su se suocili i sukobili sa nesretnom stvarnošcu. Naprotiv, imam San'ani se sukobio sa životnom stvarnošcu i kušao i slast i gorcinu života preko svojih predavanja, knjiga i stihova usmjerenih ka popravljanju teškog stanja i rješavanju zamršenih i složenih problema ne uzmicuci ni jednog momenta niti posustajuci u pomaganju istine. U tome mu je mnogo pomogla njegova svestrana naobrazba, dalekovidnost, genijalna pjesnicka nadarenost, blaga narav i lijep ahlak (odgoj). Bio je cvrst u postojan u vjeri. Nije popuštao niti se dodvoravao i nije se bojao, u ime Allaha, nicijeg prijekora, bio je strpljiv i nije brinuo šta ce ga snaci od iskušenja na Allahovom putu što je osobina i odlika svih onih koji su iskreni prema Allahu dž.š. Koliko su samo politicki mocnici pokušavali da ga uvedu u svoje krugove želeci da ga vide u svom safu obecavajuci mu visoko mjesto i položaj, kao što je ministarstvo i mjesto glavnog kadije, a on je sve to s podsmijehom odbio. Ostao je vjeran reformatorskoj liniji i ustrajan na putu popravljanja stanja odricuci se prolaznog dunjaluckog položaja i ugleda, a žudeci za Allahovim zadovoljstvom u kuci vjecnosti. Koliko su samo napada izvršili na njega, u kojima im je pomogla pokvarena ulema, pomogaci novotarija i slijepog i fanaticnog slijedenja Zejdiskog pravca. Mnoge laži su izmislili i spletke ispleli i to do te mjere da su ga pokušali ubiti. Medutim, svi njihovi pokušaji su propali, Allah ga je sacuvao njihovih spletki i intriga. Imam San'ani, inace, potice iz ugledne, cestite i jake porodice koja je odigrala veliku ulogu u ralizaciji i sprovodenju njegovog cjelovitog i sveobuhvatnog programa reformi koji nije bio samo ogranicen na borbu protiv nekih vidova širka, obožavanja kaburova i primjenu odredenih novotarija, niti na pojedina fikska razilaženja i suprotstavljanja taklidu (slijepom slijedenju) i odgovoru onima koji su slijedili jedan pravac. Pored svega toga on je usmjerio svoju pažnju prema važnim životnim oblastima od kojih cemo spomenuti neke:


Briga o odoju i izgradnji pojedinca kao kompletne licnosti; -Poziv na uspostvau pravde, a obaranje zuluma i nepravde koju je vlast cinila prema narodu i kritika njihove prakse koja nije u skladu sa šerijatom; -Vodenje racuna da se na pložaj sudije ne imenuju i ne postavljaju oni koji za to nisu sposobni; -Pokušaj da se popravi stanje zatvorenika i da se sa njima humano postupa; -Poziv u promjenu i rješavanje teškog ekonomskog stanja, a posebno upozorenje na špekulaciju od strane države u pogledu monete i njenog mjenjanja u toku godine jednom ili dva puta; -Kritika na raspodjelu zakata u svrhe koje nije šerijat odredio i na špekulacije sa vakufskom imovinom; -Raskrinkavanje Židova Sane koji su zagospodarili ekonomijom Jemena koristeci najprljavija sredstva te angažman na njihovom protjerivanju; -Borba protiv dodatnih poreza i dadžbina koje je vlast nametala ljudima. Ovo su najvažnije teme i oblasti života kojima je imam San'ani posvetio pažnju i nastojao da i ih riješi i na koncu dosta mu je velicine to što je bio prvi jemenski reformator koji je posjedovao ovakvu dalekovidnost i što je uspio napraviti program sveobuhvatene reforme koji je objedinio poziv u tevhid, sunnet Resula s.a.v.s, idžtihad te uspostavu šerijata i ostvarenje pravde i mira (sigurnosti). Nastavio je u osamdesetim godinama života da saziva kružoke da piše studije i stihove koji su sadržavali njegovu misao i ideju pomješani sa njegovim vatrenim osjecajima. Nije prestala da djeluje škola obnove ni nakon njegove smrti, 1182. H.g, (1769). Nasljedilo ga je dobro potomstvo koje je iznjedrilo na desetine poznatih alima i pjesnika. Takoder, nakon njegove smrti baklju obnove i reforme ponijeli su njegovi ucenici od kojih je najpoznatiji veliki ucenjak i imam Muhammed ibn Alijj Eš-Ševkani o kojem cemo, ako Allah da govoriti u narednim brojevima.


KO SU ZEJDIJE?


Zejdije su jedna od velikih šiskih sekti koja svoje ime i porijeklo veže za imama Zejda ibn Alija (poznat kao Zejnul Abidin) ibn Husejna ibn Alije r.a., i ako je on nevin od novotarija ove sekte kao što je vuk bio nevin od Jusufove krvi. Ko je ustvari imam Zejd? On je jedan od velikih ucenjaka ovog ummeta (živio je od 80. H g. do 120 h.g) bio je poznat po svojoj ucenosti, skromnosti, pobožnosti i hrabrosti. Ucio je pred mnogim tabiinima, a njegov ucenik je bio imam Ebu Hanife i drugi imami. Digao je ustanak protiv nepravde i nasilja pojedinih emira, a zakletvu na vjernost u borbi protiv zulumcara dale su mu šije iz Iraka, izišli su s njim u borbu da bi ga nedugo zatim izdali i napustili i ovo nije bio prvi put da šije izdaju i ostavljaju "ehlul-bejt", (Poslanikovu porodicu). Istu stvar su kao i sa Zejdom ucinili su ranije sa njegovim djedom Husejnom, a prije njega sa Husejnovim ocom Alijom r.a., cetvrtim halifom. Nakon što su šije saznale da se Zejd nije odrekao prve dvojice halifa, Ebu Bekra i Omera, ostavili su ga na poprištu bitke sa samo 500 konjanika. Nakon toga Zejd bi pogoden strijelom u vrat i preseli na ahiret usljed zadobijenih rana. Od tada se šije nazivaju rafidije (izdajnici) jer su izdali imama Zejda zato što je on izrazio zadovoljstvo sa Ebu Bekrom i Omerom. Uprkos jasnom objašnjenju njihovog porijekla, te mnoštvu novotarija koje su uvele, ipak su u kasnijim generacijama njihovih sljedbenika ustalilo uvjerenje da Zejdije vode porijeklo od imama Zejda ibn Alija mada su se podijelili na više razlicitih skupina. Što se tice Zejdija može se reci da su oni od svih šitskih sekti najbliži ucenju ehli sunneta vel džemata, jer oni smatraju ispravnim halifet Ebu Bekra i Omera, s tim što daju prednost Aliji u imametu i smatraju ga boljim od njih dvojice. To je dakle uopcen stav i gledište o Zejdijama. Medutim ako bi smo detaljnije i preciznije govorili oZejdijama neophodno je istaci da se ova velika šitska sekta podijelila na mnoštvo manjih sekti i grupacija. Neke od njih su bliske ucenju ehli sunneta kao što su "Butrije", ciji je utemeljitelj Kusejr El Ebter (umro 548 h.g). Ipak, vecina ovih sekti najbliža je rafidijama poput sekte "Džarudijje" koja ashabe proglašava nevjernicima zato što su dali beju (zakletvu) trojici halifa prije Alije. Zbog toga je istinu kazao onaj koji je rekao "Daj mi malog Zejdiju nacinit cu ti od njega velikog rafidiju". Na osnovu izloženog jasno je da Zejdije nisu jedna i jedinstvena sekta vec su podijeljeni na više sekti koje se razlikuju u osnovama vjere, pored razlike u pogledu velikog imameta koje se veže za Alijino potomstvo i to samo od Fatime uz uslov da imam bude pravedan, pobožan , plemenit, tjelesno zdrav, oštrouman i sposoban u razlucivanju stvari, da je mudžtehid i da je hrabar u ratu.


ZEJDIJE I RAFIDIJE


Uopceno govoreci, Zejdije se razlikuju od Rafidija u pogledu imameta tvrdeci da imam može biti i onaj koji je manje zaslužan pored onoga koji je zaslužniji od njega. Zato smatraju ispravnim hilafet Ebu Bekra i Omera iako vjeruju da je Alija bolji i preci da bude imam. Sljedeca razlika od Rafidija je u tome što tvrde i vjeruju da imamet nije odreden tekstom (pod tekstom se podrazumjeva odredivanje od strane Poslanika a.s.), dok Rafidije vjeruju da je Allahov Poslanik a.s. licno odredio 12 imama. Radi toga Rafidije negiraju imamet Zejdu jer je on, kako kažu, prisvojio imamet i slagao na Allaha. Zejdije se suprostavljaju ovakvoj tvrdnji i kažu da se imam slobodno izabire izmedu Alijinih i Fatiminih potomaka pod uslovom da jedan od njih izide u borbu protiv zulumcara i da pored toga ispunjava sve uslove koje smo naprijed spomenuli.


NOVOTARIJE, LEGENDE I PRAZNOVJERJE


Zejdije su osnovale mnoge pokrete, a najvažniji i najjaci od njih je pokret koji je osnova covjek po imenu "upucivac ka istini". Roden je 245 h.g. u Medini odakle je 280 h.g. otputovao za Jemen. Umro je 298 h.g. nakon drugog rata protiv šitske sekte "Ismailija". Na temeljima tog pokreta osnovana je i prva država Zejdija 284 h.g. Nakon ove, osnavane su mnoge Zejdijske države, a posljednja od njih je država "Kasimija", za vrijeme koje su se umnožili društveni neredi i uvecao despotizam vladara. U vrijeme ove države umožile su se takoder novotarije, legende i praznovjerja te povecalo slijedenje Zejdijskog prvaca. Imam San'ani je doživio i ispratio cetvoricu njenih vladara i uložio je maksimum truda da popravi stanje u ovoj državi.