POSJETITE KURAN.BA
 
 

pregovori -ruska slamka spasa

Kenan Surkovic | Saff br/str. 42

Da li ce biti pregovora? Ovo se pitanje postavlja ponajviše u ruskim krugovima, koji pregovore uzimaju kao sredstvo za manipulacijiu. Mashadov kaže da ce do pregovora doci kad-tad ne zato što ce Rusi željeti, vec zato što ce na to biti primorani



Više puta do sada u Ceceniji se najavljivala nova faza rata. Taj pojam "nova faza" Rusi su obicno upotrebljavali kada je bilo potrebno obnoviti neuspjele ofanzive, a Ceceni kada bi se njihova dominacija na terenu osjetno povecavala. Medutim, posljednje akcije cecenskih boraca van granica njihove zemlje, govore da "nova faza" može dobiti duboki smisao kada je u pitanju obim vojnih operacija.

NOVI FRONT


Sredinom prošlog mjeseca poceli su vojni napadi Cecena u Ingušetiji. Tamo je napadnuta jedna kolona vozila ruske vojske u kojoj je poginulo trideset ruskih vojnika. Ovo je bila vijest koja je "prodrmala" ruski vojni vrh, navodeci njihove generale na razmišljanje do kojeg obima vojne operacije mogu ici i na kolikom prostoru ruska vojska treba ratovati. Bez sumnje, slaba tacka ruske politike je ratovanje van Cecenije, iz prostog razloga što su troškovi za rat postali ekstremno visoki (oko 250 miliona dolara mjesecno), a i rasulo ruske vojske u nekim oblastima je dovoljan pokazatelj nemogucnosti velikih i uspješnih operacija. Drugi napad u Ingušetiji od strane Cecena bio je dovoljan da se stvori prava panika u ruskom vojnom vrhu. Cecenski izvori saopcavaju da je voz sletio sa šina i prevrnuo se kada je mina uništila dio pruge na kojoj je putovao. Ovaj potez je do te mjere bio upecatljiv da su politicki krugovi u Moskvi ozbiljno poceli razmišljati o pregovorima. Jednostavno, ruska vlada je pocela uvidati besmislenost svojih akcija i neminovnost da ruska ofanziva doživi poraz.

POZIVI NA PREGOVORE


Da bi ipak ucinili nešto, komadant ruskih snaga na Kavkazu je naredio svojim trupama da izvedu "specijalne operacije" u raznim dijelovima Ingušetije. Cecenski izvori potvrduju da su kratko nakon izdavanja ove naredbe, ruske snage umjesto da efikasno djeluju na vojne ciljeve, pocele da divljaju po selima Ingušetije, pljackaju i maltretiraju stanovništvo. Shodno tome, predsjednici dvije sjeverne kavkaške republike, Ingušetije i Osetije, su pozvali Rusiju da odmah pocne sa pregovorima s cecenskim politickim vrhom. Ova dva predsjednika su upozorili da ako Rusija ne stane sa kampanjom u Ceceniji, da ce se rat proširiti na druge republike sjevernog Kavkaza.

ŠTA SE KRIJE IZA PREGOVORA


Rusi pregovore cesto iskorištavaju kako bi dokazali svoju superiornost, u smislu da odbijanjem pregovora dokazuju dobro stanje svoje vojske na frontovima. Medutim, kako stvari stoje za Ruse, pregovori su više krajnja mogucnost da se u slucaju poraza snaga na terenu, ne govori o kapitulaciji, vec o mirovnim pregovorima kao najboljem rješenju.

Da su pregovori više stvar prikrivanja sopstvenih gubitaka, pokazuju neke indicije da Rusija ipak traži najbolju mogucnost kako da do njih i dode. Komadant ruskih snaga u Ceceniji, Enadi Trusvev, obznanio je da je Rusija voljna za pregovore sa mudžahidima, ako ne bi prisustvovali komadanti Šamil Basajev i Hattab. Medutim, cecensko rukovodstvo nije prihvatilo ovaj uslov iz prostog razloga što bi on prouzrokovao dijeljenje izmedu predsjednika Mashadova i navedenih komadanata.


Sve u svemu, najbližu istini je izjava cecenskog predsjednika Mashadova, da ce do pregovora doci kad - tad, ne zato što ce Rusi to željeti, vec zato što ce na to biti primorani.