POSJETITE KURAN.BA
 
 

cecenija

Nermin Kraljic | Saff br/str. 39

“Njih jednostavno nije moguce pobijediti!”


Fraze poput "posljednja faza rata " ili "završne operacije ruske vojske" bitno iskrivljuju realnost situacije na terenu. Snage koje su branile Grozni uspjele su napustiti položaje i izaci gotovo netaknute na nove linije odbrane. Izjave koje stižu sa cecenske strane govore o tome da Ceceni imaju snage i sredstava da se bore i narednih 20 godina ako treba




Nakon što su se cecenske snage povukle iz Groznog, u domacoj štampi na citanje se nude šturi izvještaji koji cesto sadrže fraze poput "posljednja faza rata " ili "završne operacije ruske vojske". Konstrukcije ove vrste bitno iskrivljuju realnost situacije na terenu, a razlog da se uopce pojavljuju je taj da sredstva javnog informiranja kod nas mnogo cešce citiraju izjave ruskih zvanicnika nego neke druge. Istini za volju stanje stvari u Ceceniji nije se izmijenilo ni po cemu bitnom, pa tako ni rat nije ništa bliži okoncanju nego je to bio juce. O cemu se zapravo radi? S vojne tacke gledišta grad Grozni, sam po sebi, nema nikakvu posebnu važnost. Ulaskom u Grozni ruska armija u strateškom smislu ne stice nikakvu prednost u odnosu na Cecene. Grozni naravno ima simbolicku vrijednost, kako za Cecene, tako i za Ruse. Medutim, i u simbolickom smislu Ceceni takoder imaju razloga da se osjete pobjednicima. Višemjesecnim otporom Ceceni su i Rusima i citavom svijetu uspjeli pokazati nesalomivost i cvrstinu duha koji se bori za vjeru i slobodu!I sama odluka da se iz taktickih razloga grad napusti, porucujuci time da se i samo prepuštanje grada odvija pod njihovom kontrolom, simbolicki je nagovijestila novu fazu rata u kojoj ce Ceceni sve više biti aktivan subjekt dogadanja. Osim simbolickih mjerila Rusi su ovu bitku za Grozni platili i u znatno mjerljivijoj velicini - velikim ljudskim gubicima! Želeci pošto - poto zauzeti grad i opipljivim rezultatom u javnosti opravdati ovu skupu i pogibeljnu hajku na Kavkazu, rusko je vodstvo u ovom segmentu izvojevalo svojevrsnu "Pirovu" pobjedu. S druge strane, odbrana Groznog u prvom je redu imala za cilj odbranu njegovih žitelja od ruske najezde. Stoga je i komanda mudžahida odluku o povlacenju iz grada donijela u onom momentu kada se cijenilo da ce životi njegovih stanovnika i branitelja biti bolje zašticeni ako se postupi na ovaj nacin.


"RATOVATI I 20 GODINA AKO TREBA"


Da rat nije ni blizu kraja govore sljedece cinjenice. Snage koje su branile Grozni uspjele su napustiti položaje i izaci gotovo netaknute na nove linije odbrane. Ni municija ni naoružanje nije ostalo zaplijenjeno. Odnos snaga ostao je isti i posljednja ga operacija nije poremetila. Zatim, novi borbeni položaji nalaze se na planinama u južnom dijelu Cecenije. Ovaj teren onemogucuje Rusima uspješnu upotrebu oklopno-mehaniziranih sredstava i u potpunosti pogoduje gerilskom nacinu ratovanja. Ne treba smetnuti s uma da su i u prošlom ratu Ceceni privremeno izgubili Grozni i povukli se upravo u planinski predio na kojem se nalaze i danas. Tada je svega 1 500 mudžahida mjesecima odolijevalo Rusima, sve dok, na kraju, u augustu 1996., nisu opkolili znatno brojnije jedinice ruske armije i nanijeli im do tada nezapamcen poraz. Najsnažnije rusko oružje - teška artiljerija - u šumovitom planinskom okruženju mnogo je manje od pomoci nego pri bombardiranju urbane zone, jer sada su cecenske grupe razbacane i treba ih naci. Ceceni na terenu sada mogu koristiti i faktor iznenadenja. Novonastala situacija povoljnija je za Cecene i iz još jednog aspekta. U ovoj fazi rata cecenska vojska nije opterecena brigom za civile tako da vojne operacije mogu izvoditi nesputano. Premda su Rusi za potrebe predizborne kampanje Vladimira Putina lansirali vijesti o skoroj pobjedi, nezavisni analiticari su sa svojim procjenama daleko od ruskih. BBC-jev reporter sa lica mjesta Mike Williams javlja da uprkos ruskom pritisku i intenzivnom granatiranju Ceceni cvrsto drže položaje i u manjim grupama uspješno se krecu duž linija fronta. Buduci da je pristup ratištu onemogucen svim stranim organizacijama, humanitarnim i novinarskim, oni rijetki izvještaci koji se probiju na lice mjesta zabilježe da su i sami ruski vojnici daleko manji optimisti nego njihov vrhovni komandant. Ruski oficiri na frontu s negodovanjem su primili naredenja o nastavku vojne kampanje u planinama. Veteran rata, Genadij Vasilijevic, za BBC je izjavio:"Njih jednostavno nije moguce istjerati sa planina. Nismo to mogli uciniti ni za dvije godine tokom prošlog rata." Izjave koje stižu sa cecenske strane o tome da imaju snage i sredstava da se bore i narednih 20 godina.

STRATEŠKI KLANAC ARGUN


Za potrebe propagande Rusi su objavili i da se jedna jedinica vratila iz Cecenije, jer tobože rat ulazi u "finalnu fazu". Medutim, nezavisni izvori potvrduju da su Rusi na front u južnu Ceceniju uputili i novi elitni bataljon sacinjen od profesionalnih vojnika i dobrovoljaca. Planovi Moskve ukljucuju 50 000 vojnika ciji bi zadatak bio da progone cecenske borce u planinama. U tu svrhu izvršena je i dodatna mobilizacija u Ceceniji i Ingušetiji. Na front se naravno šalje lokalno muslimansko stanovništvo. Rat se tako iz Groznog prenio dalje na jug, a posebno teške borbe vode se oko klanca Argun. Argun je postao strateška tacka na koju su Rusi koncentrirali vecinu raspoloživih snaga. Ruski armijski vrh, poucen iskustvom iz 1996. ima imperativ da razbije glavnicu cecenskih snaga i da sprijeci pregrupisavanje i organiziranje cecenskih grupa koje se kad tad mogu spustiti i ugroziti - Grozni. Trenutno Rusi pokušavaju blokirati Argun i okružiti nekoliko sela u kojima se nalaze mudžahidi. Mahom se radi o žestokom bombardiranju cecenskih pozicija u kojem i avijacija i teška artiljerija imaju posla. Strateški znacaj klanca Argun proizilazi iz cinjenice da su ga koristili Ceceni za transport opreme i ljudstva. Argun zapravo kontroliše pristup cecenskim bazama izmještenim na planinskom jugu. U planinama se nakon povlacenja iz Groznog nalazi oko 8 000 cecenskih boraca. Ceceni, osim što brane prolaz kroz Argun, cesto poduzimaju gerilske napade na ruske linije fronte i iza njih.

"TRECA FAZA"


Ova takozvana "treca faza" ruske ratne kampanje ukljucuje i smjenu legalno izabranog rukovodstva u Ceceniji, što de facto znaci promjenu demokratski izražene volje naroda. Rusi ce pokušati dati neki privremeni legitimitet instaliranim poltronima, a kasnije ce se, bezbeli, u boljim vremenima održati i mnogo "demokratskiji" izbori u ruskoj režiji. Važan faktor za dalji tok rata jesu i naznake da rat gubi na popularnosti i u samoj Rusiji. Kad su na pocetku rata, u jesen, plasirane bombasticne vijesti o trijumfalno brzim pobjedama ruske vojske, narod je uglas klicao parole podrške ruskom rukovodstvu. Medutim, bitka za Grozni bila je sve samo ne lahka i bezbolna. Broj poginulih s kojim se još uvijek spekulira uznemirio je duhove u Rusiji. Iako kamerama nije bilo dozvoljeno da snimaju ruske ranjenike u vojnim bolnicama, ruska televizija je slikama iz rovova oko Groznog potkrijepila nekolicinu priloga o neiskusnim i preplašenim tinejderima gurnutim u samo središte sukoba što se ruskom gledateljstvu nije narocito svidjelo. I u ratu 1994.-96., ruskom porazu doprinijeli su izvještaji nezavisnih tv-ekipa o masovnim žrtvama na ruskoj strani, zbog cega je rat izgubio popularnost u ruskom narodu. "Treca faza" rata, a o tome se u Rusiji šuti, ukljucuje i masovne pokolje nad civilnim stanovništvom koje je ostalo na teritoriji pod ruskom okupacijom. Njujorška humanitarna organizacija Human Rights Watch alarmirala je zapadnu javnost izvještajima o beskrupuloznim egzekucijama civila u Groznom. Human Rights Watch barata sa brojem do stotinu nedužnih žrtava, a u izvještajima se pominju i besprimjerene torture. Na crnoj listi prednjaci dio grada Staropromislovski koji se procuo po ubistvima, mucenjima, pljacki i silovanju. Svjedoci govore i o postojanju koncentracionog logora Cernokozovo na sjeveru Cecenije. Bivši zatvorenici iz ovog logora za BBC su dali šokantne izjave o nesvakidašnjem zlostavljanju. Starci svjedoce o premlacivanju, a žene o silovanjima. Jedan 35-ogodišnjak iz blizine Groznog posvjedocio je da je sa grupom od 30-tak ljudi bio mucen u gasnoj komori! Do sada su se tek zacule inicijative da se u UN-u i Vijecu Evrope "pokrenu inicijative" za formiranje komisija koje bi ispitale stanje na terenu i provjerile navode koji inkriminišu rusku stranu. Rusija u Ceceniju ne da nikom, ali ce se istraga ipak provesti. Obavezu da provjeri cinjenicno stanje na terenu, preuzela je sama -- Rusija! Uprkos svemu, lista ruskih zlocina se upotpunjava kako veci broj zatvorenika iz ruskih logora dolazi na teritorije izvan domašaja ruskih progonitelja.