POSJETITE KURAN.BA
 
 

koristi od iskusenja

Mustafa Efendic | Novi Horizonti br/str. 2

Pisac natpisa: Istinske nevolje prouzrokuju velika zadovoljstva i rezultate . Spomenuo je sljedece koristi od iskušenja:


a. Pohranjene sevabe
b. Cišcenje od grijeha
c. Budenje iz faze nemarnosti
d. Upoznavanje velicine Allahovih blagodati

Nema sumnje da su koristi iskušenja mnogobrojne. Na tu temu pisali su mnogi ucenjaci, a osobito Ibnul Kajjim i Ibnul Džerzije i kao najistaknutiji El-Ebšejhi. Prva korist koju ce imati onaj koji bude kušan je velika nagrada kojom ce ga Allah pomoci za njegovo malo djelo, osobito ako se strpi dok bude iskušavan i nikom se ne potuži, nego zahvaljuje Allahu i Njemu prepusti cijeli slucaj ne prigovarajuci na Njegov kader. Jedna od istaknutih koristi i potreba svakog muslimana, posebno na Sudnjem danu, je brisanje grijeha. Pa koje živo bice griješi toliko na ovom svijetu kao što covjek griješi? Iskušenja u tom slucaju dodu kao Allahova milost, da bismo izbrisali naše grijehe.

Iskušenje je budenje vjernika iz ovosvjetske nemarnosti i ucahurenosti, opomena da se ne udaljava od ahireta. Iskušenje je opomena od Milostivog i Samilosnog onome od Svojih robova koga voli, kako bi se vratio pravom putu i djelima radi kojih ga je Allah stvorio, ne gubeci vremena u onome što mu ne donosi dobro i spas na Sudnjem danu. Iskušenje je i upozorenje na velicinu blagodati Gospodara, jer covjek je prozvan insanom zbog toga što puno zaboravlja, zavaravaju ga blagodati i zaborav na Onog koji mu ih je dao. Iskušenje dolazi kako bi ga podsjetilo na velicinu Allahove dobrote nakon što ju je zaboravio.

NE KLONI

Nemoc je bolest od koje pate mnogi ljudi. Spomenucemo neke vrste nemoci i nacine kako nemoc prevazici.


1. Imanska nemoc - a efektivna sredstva za njeno lijecenje su:
a. Vodenje racuna o izvršavanju farzova.
b. Podsticanje na cinjenje ibadeta (koje mogu izvršavati mnogi ljudi) kao što su: dobrovoljni post, spominjanje Allaha i sadaka.
2. Obrazovna nemoc - sredstva pomocu kojih se lijeci su:
a. Hifz - pamcenje Kur'ana
b. Pamcenje hadisa Allahovog Poslanika i
c. Obavezno citanje.

Naucni metodi za prevazilaženje slabosti u citanju covjek treba da procita bar manju knjigu svakog mjeseca, bar jednu vecu knjigu svakog kvartala, a veliku i makar jednu obimnu knjigu svake godine. Poželjno je da cita tekstove iz što veceg broja disciplina. Citajuci casopis Mudžtemea može se upoznati sa stanjima muslimana u svijetu, iz Islamskog odgoja, može uciti o metodama odgoja, a iz casopisa: Pravo društva da sazna što više o fikhskim propisima.


Uz navedeno, potrebno je da:

d. Sluša vijesti, ali oprezno i selektivno.
e. Sluša kaseta sa islamskim sadržajem.
3. Da'vetska nemoc
Naucna sredstva za lijecenje da'vetske nemoci su:

a. Razumjeti da je to prolazna faza koje se mora osloboditi.
b.Uvježbavanje odvažnosti i druženja, te izbjegavanje strasti i neželjenih situacije.
Preveo sa arapskog: Hfz. Mustafa Efendic