POSJETITE KURAN.BA
 
 

kosova nema bez naoruzanih kosovara

Emir Krivokapa | Saff br/str. 28

Iako zracni udari pogadaju i uništavaju srpsku armadu, ipak je sve više ubijenih i protjeranih Kosovara. Razlog je jednostavan: nemaju oružja za odbranu




KLINTONOV UVODNIK


Pred sam pocetak NATO-ovih zracnih udara na Jugoslaviju Bil Klinton se pojavljuje pred kamerama i pokušava objasniti svojoj naciji razloge zbog kojih se Amerika odlucuje na ovaj korak. Svoj govor pocinje anegdotom, tj. pitanjem koje su mu uputili:


Gospodine predsjednice, mi zaista podržavamo vašu politiku, ali nismo uspjeli naci Kosovo na karti? Za vecinu Amerikanaca, Kosovo je zaista "zemlja nepoznata", pa kako onda da americka nacija ima ikakvih interesa da šalje svoje momke da tamo ginu?


Na ovo neizgovoreno pitanje Klinton pokušava odgovoriti kroz slucaj Bosne i Hercegovine. On se vraca na 1992. i agresiju na BiH objašnjavajuci da su u BiH postojale tri etnicke skupine, Srbi, Hrvati i muslimani. U ratu je stradalo 250 000 ljudi mahom muslimana i protjerano milion i po ljudi. Medunarodna zajednica je dosta kasno reagovala pa su te cifre ovako velike. Na Kosovu, objašnjava on, postoje Albanci koji su mahom muslimani, a prepušteni su teroru Vojske Jugoslavije. Kosovari posjeduju OVK, oslobodilacku gerilsku vojsku koja nikako ne može parirati teškoj artiljeriji, avijaciji i oklopnim sredstvima Vojske Jugoslavije. Gerilci se pred VJ-e povlace u šume a iza njih ostaje civilno stanovništvo koje biva prepušteno represalijama Miloševicevih falangi. Klinton navodi humanitarne razloge americkog angažovanja na Kosovu. Medutim nešto kasnije on izjavljuje da je za stabilan Balkan jeftinije rješenje da se diktator Miloševic zaustavi dok nasilje nije uzelo maha, a sukob se proširio i na susjedne zemlje, Albaniju i Makedoniju. Za bolje poznavaoce situacije na Balkanu jasno je da je najveci generator rata baš Slobodan Miloševic, kojeg su neki politicari oznacili kao Serijskog etnickog cistaca. Zapadni analiticari su zakljucili kroz iskustvo u BiH da je ovo možda posljednji trenutak da se zaustavi Miloševic prije nego se situacija otme kontroli i Balkan bukne novim ratom u koji mogu biti uvuceni: BiH, Albanija, Makedonija protiv Srbije.


ZRACNI UDARI


Nakon propalih politickih pregovora, sile alijanse izvode prvi zracni udar na ciljeve u Jugoslaviji. Odobreno je pedesetak ciljeva a to su bili uglavnom sistemi protiv-vazdušne odbrane, radarski sistemi i sistemi logisticke podrške. Napadi su izvodeni krstarecim raketama Tomahawk uz pratnju bombardera i lovaca. Stvari u SR Jugoslaviji preko noci postaju dramaticne. Narod se vec prethodnog dana snadbio namirnicama i benzinom a po prvi put su culi sirene za zracnu odbranu i doživjeli odlazak u skloništa. Došlo je do trenutka kada je Miloševic nepovratno poveo svoj narod u konacnu i duboku propast. Svoje odbijanje da prestane sa nasiljem na kosovu temeljio je na pravu suverene države da na svojoj teritoriji suvereno rješava probleme bez mogucnosti stranog uplitanja i svakako na podršci Moskve i obecanju da ce mu se pomoci. Prevario se u oba slucaja:


Niti su mu dozvolili da vrši etnicko cišcenje kako hoce niti su mu Rusi pružili ocekivanu pomoc. Srbija tone a Crna Gora pokušava panicno da skine sidro kojim je vezana. Medutim Miloševic svakako izvukao svoju licnu korist. Kod Srba on ponovo postaje neprikosnoveni branitelj Srpstva, njegova vlast je betonirana a opozicija nestala. S druge strane, dolazi do žestoke ofanzive na Kosovu i stotine muškaraca je streljano, hiljade protjerano, nasilje se nastavlja sve vecom žestinom. Miloševic je odlucio ici do kraja, ili etnicki cisto Kosovo ili Srbija bez Kosova.


U Srbiji više niko ne pomišlja na socijalne nemire, nezaposlenost i bijeda su zaboravljeni, Srbi su puni samosažaljevanja i vjeruju da su zracni udari najcrnji oblik fašizma. Interesantno je pomenuti srpske medije koji su puni ikonografije Solunskih uniformi sa pleh muzikom u opancima, rodoljubivih pjesama uz gusle, snimcima pogodenih bolnica, obdaništa i škola. Nevjerovatno je gledati demonstracije Srba po cijelom svijetu a na svakoj tacki se isto ponašaju, nasilje i vandalizam.


PET ETAPA


Prema planu NATO-a zracni udari ce se izvršavati u pet etapa izmedu kojih ce biti pauze. U prvim etapama ce biti uništena protiv-vazdušna odbrana i radarski sistemi a kasnije ce se uništavati skladišta municije. Nakon toga se krece na konkretne mete na Kosovu koje ucestvuju u ofanzivi. Pauze izmedu etapa su predvidene u slucaju da dode do promjene politike Miloševica, medutim prema rijecima svih zvanicnika NATO-pakta zracni udari ce trajati dokle bude potrebno tj. dok se Miloševic ne natjera za pregovaracki sto.


KONOTACIJE ZRACNIH UDARA NA BIH


U teškoj paralizi zajednickih institucija Bosna i Hercegovina je docekala zracne udare na SRJ. RS-a je dala podršku SRJ-i a demonstranti su izazvali mnoge incidente sa medunarodnim medijatorima što je dodatno destabilisalo našu državu.


Srbi su u jednom od zracnih napada alijanse povrijedili zracni prostor BiH a lovci NATO-a su uspjeli da obore dva MIG-a 29. Interesantno je napomenuti da je zracni prostor BiH potpuno pod kontrolom NATO snaga a bezbjednost granica naše države garantuju baš ove snage. Prešutno se odobraje i iz Federacije i iz RS-e ovakva uloga snaga NATO-a jer u trenutnoj situaciji snage Federacije nisu kadre adekvatno odgovoriti na zracne provokacije. U BiH se naravno slijevaju izbjeglice sa Kosova i naravno iz Sandžaka. Prema rijecima Sulejmana Ugljanina na Sandžaku se nalaze specijalne snage VJ-e koje su ranije vidane i u Bosni i koji terorišu narod bez ikakvih ogranicenja. Za tri dana zracnih udara, u Sarajevo je stiglo pet hiljada izbjeglih muslimana iz Sandžaka, koje su potražile smještaj u našoj zemlji.