POSJETITE KURAN.BA
 
 

"ceceni pucaju sami na sebe"

Nermin Kraljic | Saff br/str. 35

Za rat u Ceceniji ruska vojska je dobila milijardu dolara, premda je ruska ekonomija u ocajnom stanju."Mi cemo svoju misiju izvršiti do kraja",izjavio je ruski premijer Vladimir Putin


Rusija, koja je sa svojim trupama 1994.godine doživjele ponižavajuci poraz u Ceceniji,ponovo je odlucila napasti ovu zemlju.U samoj Moskvi postoji tek skromna podrška ovoj posljednjoj vojnoj avanturi, a po pitanju krajnjeg ishoda osjeca se jaka doza pesimizma.Mnogo toga podsjeca na 1994. Tada je kao posljedica dvogodišnje agresije na ovu kavkasku republiku živote izgubilo preko 50 000 vojnika i civila. Ovaj put ruski generali nastoje uvjeriti javnost da je situacija danas bitno drugacija nego prije nekoliko godina.U kratkim crtama,ove godine nije predviden totalni kopneni rat, zauzimanje teritorije citave države, nije predvideno krvoprolice.Rusi tvrde da im je namjera izolirati Ceceniju od vanjskog svijeta.Ruske snage cija se brojnost procijenjuje na desetak hiljada pokušat ce napraviti "sigurnosni kordon" unutar granica ove republike.Onda bi avioni i artiljerija preciznim pogocima nanijeli konacni udarac "teroristima". Bar tako stvar zamišljaju ruski generali.Medutim, razvoj dogadaja na terenu kazuje sasvim drugu pricu.Kolone tenkova upucene na front svjedoce o planiranim kopnenim operacijama.U Moskvi vec sedmicama traju protesti udruženja "Asocijacija majki boraca". Gnjevne i uplašene žene zahtijevaju povratak mobilisane djece kucama.U prethodnom ratu izginulo je toliko ruskih vojnika da je Jeljcin morao potpisati dekret o zabrani slanja na front boraca bez najmanje jedne godine vojnog iskustva. Danas se u Ceceniju ponovo šalju neiskusni i neobuceni tinejdžeri, što se cak kosi i s ruskim zakonom. O situaciji unutar redova ruske vojske najbolje govori podatak da je 50-tak regrutovanih djecaka spašeno s fronta jednostavno tako što su njihove majke otišle u Ceceniju i odvele ih nazad kuci ispred nosa nadredenih oficira. Na protestnim skupovima cak se mogu i kupiti knjige sa uputstvima kako izbjeci obaveznu vojnu službu!


GENOCIDNA POLITIKA


A šta reci o "preciznim artiljerijskim pogocima" koji su kljucni za završnu borbu protiv “pobunjenika”? Svakodnevni izvještaji o pocinjenim masakrima nakon što bombe završe u nekoj osnovnoj školi, tržnici ili bilo kom drugom civilnom cilju dovoljno govore o bestijalnosti ruskih napada. Ruske snage koriste dalekometnu artiljeriju i višecjevne bacace raketa,poznate pod imenom "grad" koji su strahovito neprecizni. Ruska politika malo kome je jasna. Vojni analiticari i komentatori ne mogu se nacuditi ruskoj strategiji koja je dosadašnju borbu protiv nekoliko stotina mudžahida koji su se borili u Dagestanu pretvorila u sveopci rat protiv citavog, opet ujedinjenog, cecenskog naroda. S druge strane, što posebno iritira zapadne sile, ruski politicki vrh ponovo je na rubu ekonomskog skandala. Naime, po prvi put nakon što je propao komunizam ruska armija dobila je znacajnu finansijsku injekciju. Za rat u Ceceniji ruska vojska je dobila milijardu dolara, premda je ruska ekonomija u ocajnom stanju. Ucestale su optužbe da je novac obezbjeden iz donacija Medunarodnog monetarnog fonda koje su bile namijenjene ekonomskoj obnovi zemlje.Rusija se nalazi pod jakim pritiskom medunarodne zajednice da cim prije obustavi borbe u Ceceniji.No celnici u Kremlju ignorišu sve prijedloge izvana da se konflikt pokuša riješiti pregovorima,tacnije,oni su "spremni prihvatiti dijalog o statusu Cecenije,nakon što u ovoj zemlji uvedu red".Rusi bezuspješno pokušavaju pridobiti zapadne partnere da podrže ovu suludu vojnu operaciju tvrdnjama da zapoceta agresija nije ništa drugo do "pravedna borba protiv terorizma".Ako se išta može okvalifikovati terorom onda su to ruski napadi na civilne ciljeve u Ceceniji koji po mnogo cemu podsjecaju na masakre koje su gradani naše zemlje iskusili tokom agresije na BiH.Slicnost je utoliko veca što je ruski premijer imao obraza da izjavi kako su za masakr na tržnici u Groznom odgovorni sami Ceceni koji su se "medusobno sukobljavali".Jednom su prilikom sami Rusi uhvatili Putina u laži.Svega nekoliko sati nakon što je gospodin Putin objasnio novinarima da je vijest o ruskom tenku koji je direktnim pogotkom uništio autobus pun izbjeglica samo plod cecenske propagande, ruska televizija je na svom kanalu prikazala ostatke uništenog autobusa u kojem su se vidjela izmasakrirana tijela žena,djece i muškaraca.Putin je zatim naknadno još jednom morao objasniti da su "u ovakvim operacijama žrtve neizbježne".

NEIZVJESNOT DO KRAJA


A žrtava ima i previše.Na pomolu je nova humanitarna kriza velikih razmjera.Vec sada se broj izbjeglica procijenjuje na 200 000. Izbjegice se krecu prema susjednim republikama dovdeci tako citav region u izuzetno teško ekonomsko stanje. U tom kontekstu tragikomicno zvuci obecanje ruskog premijera koje je na NTV-u, za potrebe ruske propagande, izrekao jednom seljaku u zabacenom cecenskom selu, kazavši: "Mi cemo poduzeti sve da vam obezbijedimo grijanje i gas,te da vam škole ponovo prorade".Sve cinjenice ukazuju da ruska ofanziva na Ceceniju nece skoro stati i da ce Rusi u svojoj agresiji ici dokle god je moguce.Ruske snage do sada su okupirale jednu trecinu Cecenije i sada se ocekuje odgovor na pitanje da li ce Rusi utvrditi svoje položaje i pripremiti se za dolazecu zimu ili ce nastaviti sa ofanzivom.U svakom slucaju ruske trupe nece odustati od provodenja zapocetih vojnih operacija. "Mi cemo svoju misiju izvršiti do kraja", tvrdi za BBC ruski premijer Vladimir Putin.Putin je inace poznat po izjavi da ce sukobi u Dagestanu, koji su zapoceli u augustu a sada su eskalirali u novi rat s Cecenijom, biti okoncani za samo dvije sedmice uvodenjem reda i zakona u ovom regionu. Rusi su za sada samo uspjeli uvesti ovaj region u novi krvavi rat.