POSJETITE KURAN.BA
 
 

poslanik, s.a.v.s i medicina

Šefik Kurdić | Novi Horizonti br/str. 10

Poslanik islama, Muhammed, s.a.v.s,nije bio, kako mnogi misle, naš uzor samo u obredima. On je muslimanima uzor u svim segmentima njihovog življenja i djelovanja: u politickom, vojnom, društvenom, ekonomskom, socijalnom i dr. Najnovija naucna istraživanja iz oblasti medicine eksplicite pokazuju koliko je Poslanik, s.a.v.s, iz ovog domena rekao i prakticno pokazao. Ovim radom ce se, samo fragmentarno, osvijetliti njegov doprinos ovoj važnoj oblasti ljudskog života!

Plemeniti Allah nije želio samo duhovno prosvijetliti covjeka a ostaviti ga u brojnim dunjaluckim problemima i fizickim patnjama, vec je iz Svoje neizmjerne milosti želio putem Svog posljednjeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s, otkloniti od covjeka svaku vrstu nedace, neprijatnosti i brige i snagom vjere ga vezati za Svoje Bice kako bi mu bilo lakše koracati ovosvjetskom pozornicom.


Ako analiziramo bogatu biografiju posljednjeg Allahovog Poslanika, s.a.v.s, ustvrdicemo kako je, Allahovom pomoci, rješavao sve životne nedoumice u sferi, ne samo duhovnih, nego i svih drugih potreba. Njegov se spektar aktivnosti ne zadržava samo na konkretnim obredima i poticajem na ispravnu i nepatvorenu vjeru, nego se te aktivnosti proširuju i na druge segmente ljudskog djelovanja, kao što su politicki, vojni, ekonomski, društveni, socijalni i dr.
Ovim tekstom usredsredicemo se na kratak pregled Vjerovjesnikova, s.a.v.s., odnosa spram medicine.

Buduci da Allah Uzvišeni na preko 40 mjesta u Kur'anu navodi ajete koji tretiraju medicinska pitanja, onda je, svakako, Poslanik, s.a.v.s, prije svih, zadužen pojasniti te ajete i svojom životnom praksom potvrditi autenticnost tih navoda.
Allah je u Kur'anu, što je i logicno, samo nagovijestio i tu vrstu brige aza covjeka, rekavši:

(O ljudi, vec vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima!) , ili: (Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima!) ili: (On je vjernicima uputstvo i lijek!)
Poslanik islama, s.a.v.s, je svojom životnom praksom jasno pokazao sa koliko zanimanja prati i ovaj segment ljudskog života. On svojom hranom, higijenom i umjerenošcu u svemu, eksplicite je pokazao kako se može ljudsko zdravlje sacuvati. Analizirajuci njegovu životnu praksu i hadise koje je izgovorio, dolazi se do konstatacije da je ovom segmentu prilazio na dva nacina: preventivom i lijecenjem.
Preventiva:


Preventiva je prepoznatljiva crta kod Vjerovjesnika, s.a.v.s, pocevši od cistoce ruku, koja se manifestira u pranju ruku prije i poslije jela, pranju ruku nakon ustajanja iz postelje, rezanju noktiju do cistoce usta, pranju zuba, otklanjanju dlaka ispod pazuha i stidnih mjesta, cistoci kose i njenom održavanju, skracivanju brkova, sunecenju, pranju vodom nakon obavljanja fiziološke potrebe i dr.
Ako analiziramo samo hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s, koji prenosi njegova supruga Aiša, r.a, vidjecemo sa koliko pažnje on želi ocuvati zdravlje svoga Ummeta.
U tom hadisu se kaže: Deset je prirodnih stvari: skracivanje brkova, puštanje brade, upotreba misvaka, izapiranje nosa, skracivanje noktiju, pranje zglobova, otklanjanje dlaka ispod pazuha, brijanje dlaka sa stidnih mjesta i pranje vodom nakon obavljene fiziološke potrebe. Zekerijja kaže da je Mus'ab rekao: Zaboravio sam deseto, osim ako nije: izapiranje usta.

Razmislimo o ovim detaljima pa cemo vidjeti sa koliko znanja iz ove oblasti je nastupao Poslanik islama, s.a.v.s! Nije ni cudo, kada znamo da ga je tome poucavao Onaj koji sve zna! Pogledajmo: Poslanikovim, s.a.v.s, Sunnetom je utvrdeno da brkovi ne smiju padati na usne, vec on traži da se oni briju ili skracuju. Nije, onda, teško zakljuciti da kod onih kod kojih brkovi padaju na usne, omogucavaju zadržavanje hrane ili masnoca i, time, pospješuju razvoj bakterija i bacila.


Upotrebom misvaka ciste se zubi, otklanja neugodan zadah i hrana u ustima, koja bi, ako bi ostala u ustima, ne samo izazvala kvarenje zuba, nego bi mogla prouzrokovati i teže posljedice za covjeka. Zato Poslanik, s.a.v.s, u predaji koju prenosi Aiša, r.a, kaže: Misvakom se ciste usta i zadovoljava Gospodar! U jednoj predaji koju, takode, prenosi ova njegova casna supruga, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, podstice vjernike na cišcenje zuba i to povezujuci taj cin sa vrijednošcu namaza, što ga cini daleko znacajnijim: Vrijednost namaza je 70 puta veca kod onoga koji upotrijebi misvak, nad onim namazom kod koga se on ne upotrijebi! Poznati sirijski farmaceut Salahuddin El-Hanefi u svojoj doktorskoj disertaciji na Farmaceutskom fakultetu Damaskog univerziteta, analizirajuci sastojke misvaka, došao je do zanimljivih zakljucaka o njegovom cudesnom djelovanju i vanrednim mogucnostima za otklanjanje brojnih bolesti zuba i desni!

Izapiranjem usta i nosa izbacuju se brojni bacili koji su se vremeno nataložili u te šupljine i upravo je izapiranje vodom djelotvoran mehanizam u otklanjanju tih štetnosti. Rezanjem noktiju onemogucava se prljavšitini da se zadrži pod njima i tako naškodi covjekovom zdravlju.


Otklanjanjem dlaka ispod pazuha i sa stidnih mjesta uništava se stjecište znoja i prljavštine. Pranje vodom nakon obavljene i velike i male fiziološke potrebe ima izuzetan higijenski znacaj, koji nikakav papir, niti bilo kakvo drugo sredstvo ne može tako efikasno otkloniti!

U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, spominje pet prirodnih stvari. Pored otklanjanja dlaka sa stidnih mjesta i ispod pazuha, odrezivanja noktiju i skracivanje brkova, što je vec spomenuto u prethodnom hadisu, spominje se i sunnecenje.
Poznato je da je savremena medicina izuzetno afirmativno iskazala svojh stav o sunnecenju. Znanstvene cinjenice alarmantno upozoravaju na brojne bolesti koje se mogu izroditi kod onih mušakaraca koji nisu izvršili ovu preporuku Poslanika islama, s.a.v.s!


Kupanje najmanje jedanput sedmicno jasno govori o brizi Vjerovajesnika, s.a.v.s, za higijenu i cuvanje zdravlja. U predaji Ebu Se'ida El-Hudrija, r.a, on kaže: Kupanje petkom je obligatna dužnost svakoj punoljetnoj osobi!
Sve ovo eksplicite ukazuje na higijenu koja je preduvjet zdravlju. Allahov Poslanik, s.a.v.s, ne samo da je od nas tražio higijenu tijela, nego i naše odjece! Upravo, zbog cistoce, je preporucio oblaciti bijelu odjecu, rekavši u predaji, koju prenosi Semure b. Džundub, r.a: Oblacite bijelo, jer je to najcišce i najbolje, a umotavajte i vaše mrtve u bijelo! Komentirajuci ovaj hadis Et-Tibi primjecuje:

Bijelu boju je Vjerovjesnik, s.a.v.s, preporucio oblaciti zbog toga što se na njoj prije primjeti prljavština i što se, onda, više i cešce pere!


Cak je preporucivao cišcenje dvorišta i okoliša i, na taj nacin, bio preteca ekolozima!
Preporucivao je umjerenost u svim sferama ljudskog života. Taj elemenat uveliko doprinosi cuvanju zdravlja. Pogledajmo samo hadis koji tretira umjerenost u jelu, pa ce nam to sasvim biti jasno. U predaji El-Mikdama b. Ma'dikeriba, r.a, Muhammed, s.a.v.s, kaže: Goru posudu od stomaka covjek ne može napuniti! Covjeku je dovoljno nekoliko zalogaja koji ce mu kicmu uspravnom održati. Ako ga vec mora puniti, neka trecinu odredi za hranu, trecinu za pice a trecinu za disanje! Kada je ovaj hadis procitao cuveni ljekar Ibn Ebi Masivejh, izjavio je: Kada bi se ljudi pridržavali ovih rijeci, bili bi poštedeni bolesti i bolova, a bolnice i apoteke bi se pozatvarale!
Gdje bi nas odvelo citiranje svih hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji govore o brojnim elementima koje je preporucivao ciniti kao preventivu za bolest!
Lijecenje:

Ako vec dode do bolesti Vjerovjesnik, s.a.v.s, je preporucio lijecenje. U predaji Abdullaha b. Mes'uda, r.a, on kaže: Allah je, doista, za svaku bolest odredio i lijek, pa lijecite se!
U drugoj predaji koju prenosi Usame b. Šerik, r.a, spominje se da je on bio kod Vjerovjesnika, s.a.v.s, kada su mu došli neki beduini i upitali ga: Allahov Poslanice, hocemo li se lijeciti?! Odgovorio je: Svakako, Allahovi robovi, lijecite se! Allah nije dao ni jednu bolest a da u isti momenat nije dao i lijek za nju, izuzev jedne! Upitali si: A koja je to bolest? Odgovorio je: El-Herem/starost!
Ako analiziramo Poslanikovu, s.a.v.s, praksu ustanovicemo da je on koristio prirodne lijekove i ucenje Kur'ana ili drugih dova kako bi odagnao bolest od sebe i drugih.
a) prirodni lijekovi:

Za fizicke bolesti, uglavnom, je koristio i preporucivao prirodne lijekove. Posebno je isticao upotrebu meda u lijecenju bolesti, rekavši u predaji Abdullaha b. Mes'uda, r.a: Upotrebljavajte dva lijeka: med i Kur'an! Dr Muhammed Kemal Abdulaziz, profesor na sveucilištu Al-Azhar, napisao je kompletnu knjigu na ovu temu kojoj je ovaj hadis i njen naslov!

Ebu Se'id El-Hudri, r.a,prenosi slucaj jednog covjeka koji je došao Vjerovjesniku, s.a.v.s, da traži savjet za svoga brata koji se žalio na stomak i proljev kojeg je imao. Vjerovjesnik, s.a.v.s, mu je preporucio da mu se dadne meda. To je covjek primjenio, proljeva je nestalo i brat mu je ozdravio!


Brojni su prirodni lijekovi koje je Poslanik islama, Muhammed, s.a.v.s, preporucivao svojim sljedbenicima za lijecenje fizickih bolesti i bolova. Navedimo samo neke:
Lijecenje glavobolje je, uz ostale nacine, preporucio lijeciti umotavanjem glave u knu! Za povišenu temperaturu je preporucivao vodu, a sok od gomoljike ili jelengljive je preporucivao kao lijek za oci, dok je upotrebu posebne medinske hurme sa košticama preporucio upotrebljavati, i to sedam komada, osobama koje imaju problema sa srcem!
b) lijecenje ucenjem Kur'ana i dova:

Poslanik islama, s.a.v.s, koristio je ucenje Kur'ana i odredenih dova za bolesti koje nisu, uglavnom, nastale prirodnim putrem, kao što su na pr., sihiri,
ulazak džina u neku osobu, ludilo kao rezultat sihira ili ulaska džina u covjeka i
sl. Cak je i sam Poslanik, s.a.v.s, bio opsihiran od strane Židova, kako prenosi njegova casna supruga, Aiša, r.a, pa je, kao lijek, Allah spustio dva poglavlja El-Felek i En-Nas, te je tako Vjerovjesnik, s.a.v.s, bio izlijecen!

Nakon toga, Poslanik, s.a.v.s, je preporucivao ova dva poglavlja kao preventivu, ali i kao djelotvorne lijekove u borbi protiv sihira, džina, uroka i sl.
Medutim, Allahov Poslanik, s.a.v.s, je preporucivao ucenje Kur'ana i odredenih dova i za same fizicke bolesti, kao što nalazimo u predaji Ebu Se'ida El-Hudrija, r.a, u kojoj se poglavlje El-Fatiha ucilo osobi ujedenoj od škorpiona, koja je, Allahovom voljom, izlijecena, a to je Poslanik, s.a.v.s, odobrio!


Ako bi se ko tužio na neku bol u tijelu, on je preporucivao, kako prenosi Ebu-d-Derda', r.a, da mu se prouci konkretna dova i te boli bi nestalo!
Takode se prenosi od Osmana b. Ebi-l-Asa, r.a, koji se tužio na bol u svom tijelu kojega osjeca otkako je prešao na islam, pa mu je Vjerovjesnik, s.a.v.s, preporucio da stavi ruku na mjesto gdje osjeca bol, a onda da tri puta prouci: Bismillah! I sedam puta: E'uzu bi'izzetillahi ve kudretihi min šerri ma edžidu ve uhaziru!
Ako bi nekoga boljela rana ili imao cir koji mu je smetao, preporucio je, takode, da se prouci odredena dova!

Na kraju, može se samo konstatovati da slijedenjem Allahovog Poslanika, s.a.v.s, ne samo da se približavamo Plemenitom Allahu i njegovom Džennetu, nego i preventivno djelujemo i cuvamo svoje zdravlje, što i jeste preduvjet jednog normalnog i kvalitetnog pristupa islamu i ispunjavanju naredbi Onoga koji nam je to zdravlje i podario!