POSJETITE KURAN.BA
 
 

dobro jutro maglaj grade

Amir Halilović | Novi Horizonti br/str. 11

OO SDP MAGLAJ

«U cilju garantovanja i poboljšavanja uslova za manjinske povratke, poboljšanja i ubrzanja procesa privatizacije sa stranim ulagacima kapitala, stvaranja i primijene evropskih normi kod posjete stranih državljana i stranih delegacija...na podrucju Opcine Maglaj, a na svim javnim mjestima, koja imaju karakter državnog obilježja ili državnog znacaja ili opcedruštvenog znacaja na koja imaju prava pristupa svi narodi i gradani, bez obzira na stranacko-partijsku, manjinsku, religijsko-vjersku ili bilo koju drugu pripadnost...dužni su da uptrebljavaju uobicajene u svijetu medunarodno priznate pozdrave: dobro jutro, dobar dan, dobra vecer, i oslovljavanje medusobnim komunikacijama: gospodica, gospoda, gospodin». Ovako izgleda dio teksta tek novoformiranog Opcinskog vijeca drugova i drugarica u Maglaju. Kako se iz teksta Rezolucije može vidjeti ne radi se ni o kakvoj strateškoj ekonomskoj reformi na nivou opcine, niti o planu zapošljavanja ogromnog broja nezaposleni žitelja opcine, kao ni o oporavku predratnog giganta Natrona, vec je izgleda glavni problem, kako pozdraviti poznanika na ulici, ili kolegu u skupštinskoj sali.

Osim toga ostaje prilicna nepoznanica kako ce to doci do »ubrzanja procesa privatizacije» ukoliko se iz upotrebe izbaci selam, a pocnu upotrebljavati «medunarodno priznati pozdravi» koje je Opcinsko vijece Maglaja iz samo njima poznatih izvora proglasilo medunarodnim.Poznata stvar je da stranka koja je od žitelja Maglaja dobila najviše glasova, u svome izvornom imenu nosi i ime «demokratska», što je po samoj logici stvari kontradiktorno jer zabranjuju jedno od najosnovnijih demokratskih nacela iz sfere gradanskog prava, a to je nacin na koji cemo nekoga pozdraviti.

Iako su se clanovi manjinskih povratnickih skupina izjasnili da im selam i ezan ne paraju uši, to nije rezultiralo nikakvom revizijom politicki trivijalne i glupave rezolucije pa se može zakljuciti da su koautori famoznog štiva,na neki nacin instrumentalizirali manjinske povratke, i da kroz» poboljšavanje uzroka za manjinske povratke» u stvari izražavaju svoj stav prema pozdravu mira, koji ima svoje posebno mjesto u kulturi i tradiciji najbrojnijeg naroda na teritoriji opcine Maglaj. Ovakvim radikalnim potezom OO SDP Maglaj narušava osnovno gradanska prava i svoga birackog tijela te na taj nacin pokazuju da su samo izdanak fosilnih ostataka drugova iz jednopartijskog sistema Titovog vremena.Od istih onih koji su nas u školi ucili lažnom moralu tipa kako nema Boga i kako djecu na svijet donose rode. Zašto je u održanju ljudske vrste više zasluga imala roda nego roditeljska ljubav, gospoda, gospode i gospodice nam nikada nisu objasnili. U Rezoluciji se dalje kaže »Obavljanje religijsko-vjerskih obreda treba da se vrši iskljucivo u religijsko-vjerskim prostorima, odnosno objektima u prostorima...»

Drugim rijecima molitva na autobuskoj stanici, trotoaru, livadi je zabranjena, dok sa druge strane «sestre noci» iz Moldavije, Rumunije i Ukrajine, mogu predano obavljati poslove i opskrbljivati nas redovno sa sidom i sifilisom te «poboljšavati i ubrzavati proces privatizacije sa stranim ulagacima». Osim toga sama rezolucija je pravno nepotpuna jer nije predvidena sankcija za neposluh, pa se kaže da «nadzor nad njezinom primjenom vršice ovlašteni državni organi» i bice vrlo zanimljivo kako ce nadzorni organi tretirati one kojima se omakne selam ili Pomoz'Bog. Da stvar bude gora svoj muhur na ovu odluku uz SDP stavila je i filijala pretendenta prvog u Bošnjaka nakon Izetbegovica i Stranke za BiH, izvjesni Dževad Galijaševic. Ta udružena politicka koalicija SDP i Stranka za BiH pokazuje kako ne treba raditi i kako se prave degradirajuci i destruktivni potezi koji citavom jednom narodu prijete brisanjem vlastite utemeljenosti u islamskoj kulturi i civilizaciji. I zbog toga ocjena katastrofalno u našem vrijednovanju politickih poteza. Do nekih boljih vremena i trezvenijih politickih glava Allahu Emanet Maglaj grade. Pardon.. Dovidenja!



VLADA FBiH

Sjeca li se neko 5. januara i drugog dnevnika TV BiH. Baš u tom izdanju degutantno nasmiješena Mediha, za koju se sa sigurnošcu ne zna da li se u tom periodu prezivala Kurspahic ili Bicakcic, obradovala je vecinu stanovnika Sarajevskog, Zenicko-dobojskog kantona, a Bogami i cijele BiH. Na malim ekranima mogli smo tom prilikom vidjeti polaganje kamena temeljca za prvu autocestu u BiH Zenica –Sarajevo. Danas pet mjeseci kasnije, izvjesno je da od pompezno najavljivanog vladinog projekta nece biti ništa. Francuski partner kompanija Buig, definitivno je digla ruke od saradnje sa prilicno neozbiljnom i neodgovornom vladom FBiH, cija se ucinkovitost manifestuje uglavnom kroz olakšavanje i onako osiromašenog budžeta. I šta sada? Ništa! Teško da neko iz Vlade ima herca pa da se obrati javnom mnijenju, i objasni iz kojih se razloga odustalo od gradnje autoceste. Medutim to i ne iznenaduje toliko, jer svi ono koji imaju (ne)srecu da žive u postdejtonskoj BiH, navikli su vec da od silnih obecanja iz politickog marketinga obicno ne bude ništa. Izbjeglice koje se ne vracaju, problemi demobiliziranih boraca, trivijalni certifikati, loše postavljena privatizacija, afera sa Promdei bankom, samo je dio spiska crnog bilansa i katastrofalnih poteza Vlade FBiH, a kojem treba pridodati i ovu promašenu investiciju sa autocestom. Sa ovakvom politickom garniturom koja vec duže vrijeme planduje u skupštinskim i ministarskim foteljama, možemo se pohvaliti samo da imamo najskuplju cijenu nafte i naftnih derivata, i najlošije puteve u Evropi.

ODBOR ZA EKONOMSKU POLITIKU I FINANSIJE


«Gradani koji imaju niska primanja moci ce tražiti kredite od mikrokreditnih organizacija,a kad ih budu vracali nece platiti nikakvu kamatu»,rekla je dr. Azra Hadžiahmetovic, predsjednica Odbora za ekonomsku politiku i finansije Predstavnickog doma FBiH. Po njenim rijecima, radi se o nevladinim, nedepozitnim i neprofitnim organizacijama koja sredstva mogu sticati od donacija, clanarina ili drugih zakonitih izvora. Vec sada u Federaciji BiH ima mnogo mikrokreditnih organizacija, ali one nisu registrirane. Poslovima mikrokreditiranja bave se cak i udruženja gradana. Prvi put se, naime zakonom reguliše djelatnost i registracija mikrokreditora a razdijeljeni su i poslovi Agencije za bankarstvo i Federalnog ministarstva socijalne politike-pojasnila je dr. Hadžiahmetovic. Dakle poslije duže vremena, konacno jedan dobar potez i od poslovicno neucinkovitog Predstavnickog doma FBiH... Preostaje samo da se vidi ko ne spada u socijalno ugrožene osobe. Slijedeci logiku stvari, to bi mogli biti svi gradani FBiH, osim njihovih legitimnih predstavnika u skupštinskim i ministarskim foteljama. U meduvremenu su iz drugog entiteta pocela prepucavanja da se od FBiH pravi islamska država, aludirajuci da u izvornom islamskom sistemu nema mjesta kamati. No, ako je suditi po reakcijama gradana FBiH, ukljucujuci i vecinski narod u Hercegovini, oni za sada nemaju ništa protiv formiranja ovakve islamske države.

FEDERALNA DIREKCIJA CESTA

Nekada davno Tomas Mor napisao je djelo koje se zove «Utopija» i koje predstavlja osnovni kamen temeljac socijalizma. Djelo govori o državi koja postoji samo fiktivno, dok je u stvarnosti nigdje nema. I u FBiH ima nešto slicno. Ovaj put to nije država Utopija vec Federalna direkcija cesta. Osnovni zadatak joj je da se brine za održavanje i obnavljanje cesta u BiH. Svi koji su se provozali nazovi autoputem Zenica –Sarajevo znaju koliko se ljudi iz Federalne direkcije cesta brinu o kvaliteti federalnih puteva.Ono sa cime trenutno raspolaže BiH, jer ni u drugom entitetu nije bolja situacija, moglo bi poslužiti samo kao izvrsno alternativno rješenje za najcuveniji svjetski auto-reli Pariz-Dakar. S druge strane iz Federalne direkcije cesta se pravdaju da uopce ne naplacuju svoja potraživanja, iako im po zakonu pripada dio prihoda od registracije automobila, carine i odredeni procenat od prodaje nafte i naftnih derivata. Godišnje to iznosi oko 72 miliona KM. Za naše prilike to je više nego solidna cifra, i s tim novcem moglo bi se mnogo posla uraditi. Medutim, iz direkcije kažu da oni taj novac nikada nisu ni vidjeli, iz prostog razloga što uopce nemaju otvorenog racuna u banci. Sad ce neko pitati 'pa gdje su onda ona 72 miliona KM namijenjenih u te svrhe?' Taj odgovor cemo dobiti u nekim boljim vremenima kada se bude znalo ko šta radi, i za šta je ko zadužen. Do takvih vremena našu turobnu svakodnevnicu pratit ce ogromne rupe na autoputevima, vremešnost i tehnicka neispravnost voznog parka. A sve to bice zacinjeno redovnim upozorenjima BIHAMK-a o novim odronima i oštecenjima na pojedinim saobracajnim dionicama.

FUDBALSKI PLAY OFF

Fudbalski play off davno je vec završen. Sarajevo, Željeznicar, Jedinstvo, Buducnost, Rudar, Brotnjo, Široki, Posušje-imena su osam ekipa koje su ucestovale u zajednickom doigravanju za prvaka BiH. Za one koji sve gledaju kroz nacionalnu prizmu informacija da je pet timova bilo iz Premier lige i tri iz lige «HB» (citaj pet bošnjackih i tri hrvatske). Klubovi iz RS-a nisu uzeli ucešce iz samo njima poznatih razloga. Sve ono što smo mogli vidjeti u medusobnom odmjeravanju najboljih klubova u FbiH moglo bi se izraziti samo jednom rijecju: loše. Gruba igra, ucestala valjanja fudbalera na terenu, bez gotovo ikakve tehnicke dotjeranosti, i katastrofalno loše sudenje, bile bi neke kratke karakterne crte proteklog play-off-a. castan izuzetak cini poneki dobar punokrvni kas fudbalera i sa jedne i sa druge strane. Kad je rijec o pojedinacnim razocarenjima, u prvi plan trebalo bi izdvojiti sarajevske ligaše: Sarajevo i Željeznicar. Potencijal sa kojim raspolaže i jedna i druga ekipa uz svoje trenere zaslužuje samo dobar štand na sarajevskim Markalama za prodaju paprika, paradajza ili ženskih carapa San Pelegrino.

U finalu doigravanja sastali su se Buducnost iz Banovica i Brotnjo iz citluka, ekipe koje ne dolaze iz poznatih fudbalskih sredina. Oni ce pokušati da brane boje BiH u prvom pretkolu Kupa Uefa, odnosno Lige šampiona. Ruku na srce od njih i ne treba nešto veliko ni ocekivati, ali ako ništa drugo steci ce medunarodno iskustvo, zaraditi nešto novca i što je najbitnije renovirace i onako zapuštene stadione u Banovicima i citluku. Medutim ni ovo doigravanje nije moglo proteci bez afera. To se narocito vidjelo u zadnjem kolu doigravanja kada su se više nego ocigledno štimali rezultati, tako da je Sarajevo pobijedilo Rudar u Kaknju sa rukometaških 7:1, dok je i Buducnost napravila nešto slicno na Grbavici 3:1. Sa takvim stanjem stvari trebalo je Sarajevo da bude finalista uz Buducnost, ali su celnici NS BiH, da bi ispravili nepravdu prema klubovima iz «HB» iz samo njima poznate racunice proglasili Brotnja finalistom, i to dakako pod uslovom da ostanu anonimni, jer su i oni bili svjesni da su u posljednjem kolu doigravanja u pitanju bile neke zakulisne igre. Bilo kako bilo buducnost nogometa u BiH, i stanje kakvo je sada ne ulijeva nikakav optimizam, ni nadu da ce u samom vrhu NS BiH poceti raditi ljudi kojima je to životna struka a ne politicki podobni ljudi koji su do nove funkcije radili u MUP-u ili usput uz obaveze u klubu odlucuju i o poskupljenju cijene elektricne energije.